Voor leerlingen van het VeenLanden College is nu jeugdhulp op school beschikbaar. Op het VeenLanden College in Mijdrecht vond dinsdag 4 februari de officiële aftrap plaats van een nieuw project in het kader van de jeugdzorg. Het betreft een nieuwe samenwerkingsvorm tussen jeugdzorgorganisaties en (voortgezet) onderwijs in De Ronde Venen. Doel van het project is om leerlingen die problemen ervaren in een vroeg stadium verder te helpen.
De school is in eerste instantie de plek waar kinderen onderwijs volgen. Maar soms hebben of ervaren kinderen problemen bij hen zelf of in hun directe omgeving, waardoor het volgen van onderwijs wat minder vanzelfsprekend is. Docenten en andere leerlingbegeleiders die signalen van deze leerlingen opmerken, kunnen nu direct op school de signalen doorspelen.
Twee medewerkers van jeugdzorgorganisatie Timon zijn toegevoegd aan het Centrum voor Jeugd en Gezin en werken als een vooruitgeschoven post op het VLC. De zorgcoördinator van de school bespreekt wekelijks met de Timonmedewerkers de kinderen waar zorgen over zijn. Gezamenlijk wordt de aanpak bepaald, die kan bestaan uit gesprekken met de leerlingen voeren tot hulpverleningstrajecten voor leerlingen bij zwaardere problematiek. In beide gevallen worden waar nodig ook de ouders betrokken. Nauwe samenwerking met het CJG zorgt voor snelle en passende hulp. Op deze manier kan de instroom van jongeren in langdurende, zware hulp voorkomen worden en kunnen leerlingen in de meeste gevallen op hun eigen school onderwijs blijven volgen.
Vanaf 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor alle jeugdzorg. De gemeente De Ronde Venen streeft ernaar de jeugdzorg zo te organiseren dat de zorg in de nabije omgeving van een kind komt, dat er sneller en in een vroeg stadium zorg verleend kan worden, zodat zwaardere hulpverleningstrajecten voorkomen worden. In het Veenlanden College, het CJG en jeugdzorgorganisatie Timon heeft de gemeente goede partners gevonden om alvast te oefenen met nieuwe samenwerkingsvormen voor de zorg voor jeugd. Op termijn wil De Ronde Venen dit project ook uitbreiden met andere zorg- en onderwijsinstellingen.
Wethouder Erika Spil opende de officiële aftrap van het project en lichtte de visie van de gemeente toe. De deelnemende organisaties vertelden over hun eerste positieve ervaringen. Aanwezig waren docenten en staf van het VeenLanden College, medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin, vertegenwoordigers uit de jeugdzorg, intern begeleiders en directeuren van basisscholen en voortgezet onderwijs uit de regio.