Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een deel van deze taken hebben zij nu ook al, een deel nemen zij over van de Rijksoverheid. Dit heet ook wel decentralisatie.
Deze overdracht van taken en verantwoordelijkheden (transitie) is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de burger. Burgers zijn – samen met hun netwerk – eerst zelf verantwoordelijk.
De Ronde Venen heeft veel vrijwilligers, maar met de genoemde transities wordt het beroep op de vrijwilligers veel groter. Alle politieke partijen erkennen het belang van het vrijwilligerswerk, maar hoe vertaalt dit zich in een beleid? Hoe denken de partijen over de rol van de gemeente en haar partners om een zo goed mogelijk resultaat van de decentralisaties te bereiken?
Hoe ziet de ondersteuning van de vrijwilligers er straks uit, wat gaat er veranderen voor de vrijwilligers, welke partij heeft het belang van hulpvragers en het belang van mantelzorg en vrijwilligerswerk hoog in haar vaandel staan? Vragen die ons allen aangaan.
Er zal, door de lijsttrekkers van alle politieke partijen van De Ronde Venen aan de hand van een aantal stellingen, worden gedebatteerd, zodat iedereen zich, als betrokken inwoner van onze gemeente, een mening kan vormen en zo geholpen wordt bij zijn/haar keuze tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart a.s.
U kunt hierbij aanwezig zijn:
Datum: dinsdag 4 maart 2014
Locatie: de raadzaal van het gemeentehuis
Inloop: vanaf 19.00 uur
Start lijsttrekkersdebat: 19.30 uur
Einde debat: 21.00 uur
Gespreksleider: Elisabeth van den Hoogen
Lukt het niet bij het debat aanwezig te zijn, dan kunt u de “live”-uitzending volgen op RTV Ronde Venen.