Gemeente Aalsmeer wordt JOGG gemeente ofwel Jongeren Op Gezond Gewicht gemeente. Wethouder Zorg en Welzijn Ad Verburg heeft het startsein gegeven van de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht met het uitdelen van appels aan kinderen van groep 8 van O.B.S. Kudelstaart. Wethouder Verburg: ’Het college heeft in het kader van het gezondheidsbeleid de afgelopen jaren al actief gewerkt aan het stimuleren van een gezond gewicht bij kinderen en jongeren, bijvoorbeeld door het aantrekkelijk maken van sport en bewegen en door voorlichting. Het aannemen van de motie Jongeren op Gezond Gewicht door de raad in 2012 bevestigt het belang van het continueren en intensiveren van een goede aanpak tegen overgewicht in Aalsmeer. In Gemeente Aalsmeer wordt in Kudelstaart gestart, omdat daar het percentage kinderen met overgewicht het hoogst is.'
Volgens cijfers van GGD Amsterdam had in 2013 had 11,4 % van de Aalsmeerse jongeren in de leeftijdscategorie 13-15 jarigen overgewicht. Dit percentage overgewicht is hoog. De aanpak richt zich op veranderingen in de omgeving van en bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 2–18 jaar zelf, die er toe leiden dat de jongeren zich anders gaan gedragen. Meer sporten en gezonder eten zijn hierbij de hoofddoelen. Uiteindelijk moet deze aanpak leiden tot jongeren met gezond gewicht en een gezonde leefstijl.
‘Met de JOGG-aanpak proberen we overgewicht te voorkomen met name bij jonge kinderen tot 12 jaar. Bij deze groep valt de meeste gezondheidswinst te behalen. Met preventie en voorlichting nu, voorkom je later gezondheidsproblemen en dus kostbare zorg. Als kinderen eenmaal overgewicht hebben, zitten ze vaak in een vicieuze cirkel: ze bewegen te weinig, hebben een verkeerd eetpatroon, worden dikker en bewegen nog minder. Daarom is het belangrijk om met goede voorlichting en een gezamenlijke aanpak overgewicht te verminderen en liefst te voorkomen’, aldus wethouder Verburg.
Plan van aanpak
De GGD maakt een plan van aanpak en voert dit uit in twee gemeenten; Aalsmeer en Amstelveen. Voor beide gemeente wordt voor het programma een zogenaamde JOGG-regisseur aangesteld; deze JOGG-regisseur werkt vanuit de GGD Amsterdam. De gemeenten hebben goede ervaringen met de GGD en zij beschikken ook over alle monitorgegevens. De JOGG-regisseur is een spin in het web, bouwt aan een netwerk en zal zorgen voor afstemming met bestaande programma’s. JOGG start in Kudelstaart. In de loop van het traject wordt het JOGG-programma naar andere wijken uitgebreid. De meerwaarde van de JOGG-aanpak is dat de gemeente bij de bestrijding van overgewicht samenwerkt met het bedrijfsleven, scholen, welzijnsinstellingen, zorgverzekeraars, de kinderen zelf en hun ouders. Met deze integrale meerjarige aanpak wil de gemeente het aantal kinderen met overgewicht structureel verminderen. Omdat gewichtsverandering vaak een langere periode in beslag neemt., zal JOGG inzetten op interventies en programma-activiteiten in bestaande, duurzame structuren en organisaties.
Samenwerking
Gemeente Aalsmeer beschikt voor dit project over twee externe partners. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid zet naast een werkbudget ook medewerkers met kennis, communicatiekracht en menskracht in. Zorg en Zekerheid vindt preventie en de aanpak op dit gebied heel belangrijk. De GGD is de andere partner die reguliere capaciteit op de gebieden van de gezondheidsbevordering, beleid en communicatie evenals ondersteunde activiteiten en haar netwerken inzet.
JOGG Aanpak Landelijk
De JOGG aanpak is een landelijk initiatief dat zich richt op jongeren (0-19 jaar), hun ouders en omgeving. In een JOGG-gemeente werken alle lokale partijen uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, sport, recreatie, woningbouw, welzijn en de media samen om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. De ambitie van JOGG is dat Nederland de gezondste jeugd in Europa heeft. Het streven is dat in 2015 het aantal van groeit van 25 naar 75 JOGG gemeenten in Nederland.
Zie ook www.jogg.nl.