Stichting Cardanus beëindigde per 2014 haar dienstverlening in de gemeente Uithoorn. De gemeente heeft inmiddels nieuwe partners gevonden, die op een verschillend werkgebied aan de slag gaan:
Voor het kinderwerk gaan de combinatiefunctionarissen (in dienst van Stichting Sportservice Noord-Holland) aan de slag; Tympaan De Baat neemt het jongerenwerk voor zijn rekening en Radar zorgt voor het specialistisch jongerenwerk.
Vernieuwde aanpak
De gemeente heeft gekozen voor een vernieuwde aanpak. Het uitgangspunt voor het kinder- en jongerenwerk is dat kinderen op moeten kunnen groeien tot evenwichtige en zelfredzame burgers, die participeren in onze maatschappij. De ambitie is kinderen hun talenten te laten ontplooien. De uitdaging is activiteiten op touw te zetten die dit mogelijk maken.
De andere rol van het kinder- en jongerenwerk gaat over het (vroeg) signaleren van kwetsbaarheid. Kinderen met een lichte problematiek, dat wil zeggen een achterstand op het terrein van zelfredzaamheid en meedoen, wil de gemeente via kinder- en jongerenwerk, snel op het netvlies hebben om vroegtijdig ondersteuning te kunnen bieden door extra inzet, bijvoorbeeld door het specialistisch jongerenwerk of inschakeling van het eigen netwerk.
Kinderwerk
De combinatiefunctionarissen organiseren en coördineren allerlei activiteiten, bijvoorbeeld voorleesmiddag in ‘t Buurtnest of de Sportinstuif in De Scheg. Ze hebben kennis over/ervaring met sport-, beweeg- en cultuuractiviteiten.
Jongerenwerk
Het jongerenwerk richt zich op de leeftijdsgroep tussen 12 -21. Tympaan- De Baat pakt het jongerenwerk anders aan dan voorheen. Er komen natuurlijk activiteiten, maar de bedoeling is dat jongeren die vooral zelf organiseren. De insteek is de jongeren te stimuleren om hun talenten en ondernemingskracht te ontwikkelen
Specialistisch jongerenwerk
Radar opereert sinds 1 januari 2014 met twee specialistisch jongerenwerkers in gemeente Uithoorn. Deze ‘jongerencoaches’ zoeken de jongeren op in hun eigen omgeving en gaan met ze in gesprek over hun beweegreden om bijvoorbeeld op straat te ‘hangen’. Doel is de overlast terug te dringen.
Daarnaast wil de gemeente hulp effectief inzetten. Hiervoor is samenwerking met professionals wezenlijk. De gemeente draagt daarom zorg voor een goede aansluiting van de specialistisch jongerenwerkers op de zorgstructuur die staat, zoals CJG, Sociaal Team en zorgcoördinator .