Binnenkort zijn de gemeenten en het onderwijs gezamenlijk verantwoordelijk voor effectieve, snelle en preventieve ondersteuning aan kinderen en gezinnen die ondersteuning nodig hebben. Om dit te realiseren werken gemeenten en onderwijs sinds 2012 nauw met elkaar samen binnen het ‘Op Overeenstemming Gericht Overleg’ (OOGO). Donderdag 27 februari vond een OOGO plaats. Tijdens dit overleg werd de verbinding tussen het onderwijs en de gemeentelijke zorg extra verstevigd en getoetst.
Op 18 februari jl. is in de Eerste Kamer de Jeugdwet aangenomen. De gemeenten zijn hiermee vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de ondersteuning van kinderen en gezinnen die extra hulp nodig hebben bij het opgroeien en de opvoeding. Daarnaast treedt op 1 augustus 2014 de Wet Passend Onderwijs in werking. Scholen hebben de plicht om voor elke leerling een passende plek te vinden. Ook al is samenwerken verplicht, gemeenten en onderwijs zien de veranderingen vooral als een kans om een aantal zaken in gezamenlijkheid en effectiever op te pakken.
Regionale samenwerking
Het OOGO is een overleg tussen het regionale samenwerkingsverband Passenderwijs (primair onderwijs), het Landelijke Reformatorisch Samenwerkingsverband Primair Onderwijs, het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Regio Utrecht West (RUW) en de gemeenten De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht en Woerden. Gemeenten en onderwijs stemmen hun beleidsplannen binnen het OOGO op elkaar af met als doel tot een geïntegreerd aanbod van ondersteuning te komen. Met het primair onderwijs is overeenstemming bereikt. Het overleg met het voortgezet onderwijs volgt begin april.
Leerling centraal
Binnen Passend Onderwijs staan de onderwijsbehoeften van de leerling centraal. Als een kind extra ondersteuning nodig heeft, signaleert de school dit. Door goede afstemming tussen onderwijs en gemeenten is gemeentelijke zorg snel toegankelijk. Ook kan de school zelf sneller hulp inschakelen.
Door diverse vormen van ondersteuning op elkaar af te stemmen, wordt gewerkt aan het realiseren van het motto: ‘1 gezin, 1 plan, 1 aanpak’.
Wat is er tot nu toe gedaan en wat moet er nog gebeuren?
Vanaf medio 2012 hebben de gemeenten en de samenwerkingsverbanden veel met elkaar gesproken over elkaars ideeën, wensen en werkwijzen met betrekking tot onze schoolgaande jeugd. Zij hebben hun gezamenlijke wensen en doelstellingen geformuleerd. Het jaar 2013 stond voor de samenwerkingsverbanden vooral in het teken van het organisatorisch en inhoudelijk inrichten van de nieuwe verbanden Passend Onderwijs. De gemeenten bereiden zich lokaal, regionaal en bovenregionaal voor op de komst van de Jeugdwet en andere veranderingen op het sociaal domein.
Vanaf nu komt het accent te liggen op de uitvoering. Met het bereiken van overeenstemming op elkaars beleidsplannen zorgen de gemeenten en samenwerkingsverbanden voor samenhang in de plannen en een goede verbinding tussen onderwijs en de gemeentelijke zorg.