Het Platform Regionaal Economische Structuurversterking stelt in nauwe samenwerking met de Amsterdam Economic Board € 100.000 beschikbaar voor het versterken van het Groen Onderwijscentrum Greenport Aalsmeer. Hiermee steunt de Board de activiteiten om groene MBO- en HBO-scholen en bedrijven in Greenport Aalsmeer aan elkaar te verbinden.
Wethouder Economische Zaken Ad Verburg: ‘We zijn heel blij met deze impuls voor het Groenonderwijs in Aalsmeer. Wij werken samen met Greenport Aalsmeer om tekorten aan goed gekwalificeerde medewerkers te voorkomen, te zorgen voor een optimale aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, intensivering van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, zoals stages, Innovatieklassen, leeronderzoeken, lesprogramma's en de inzet van arbeidsmigranten te verbeteren. Onderwijs is daarbij kennispartner voor het bedrijfsleven. Het doel is het groene onderwijs te versterken in regio Amsterdam. Heel mooi dat Groenonderwijs nu ook in de regio zo goed op de kaart staat.’
Het Groen Onderwijscentrum gaat activiteiten ontwikkelen om jongeren te interesseren voor een opleiding en carrière in het sierteeltcluster. De opdracht van het Groen Onderwijscentrum is zowel het stimuleren van meer jongeren om groen onderwijs te volgen, als het overtuigen van studenten van technische, commerciële, logistieke, creatieve en ICT-opleidingen dat ook voor hen het sierteeltcluster interessante banen heeft. Ook gaat het Groen Onderwijscentrum een stevige brug slaan tussen het vakonderwijs en de arbeidsmarkt met als doel dat het onderwijs beter aansluit op de wensen uit de praktijk. Studenten en bedrijven gaan daartoe samen werken aan opdrachten uit de praktijk. Op termijn worden ook cursussen, stages en trainingen aangeboden via het Groen Onderwijscentrum. Zo kunnen bestaande medewerkers een ‘leven lang leren’. In het Groen Onderwijscentrum Greenport Aalsmeer zullen de vestigingen van Centrum voor Innovatief Vakmanschap voor mbo en het Centre of Expertise voor hbo gerealiseerd worden.
Greenport Aalsmeer werkt mee aan de realisatie van een Groen Onderwijscentrum: in zogenaamde kenniswerkplaatsen werken het groene onderwijs VMBO, MBO, HBO en Universiteiten samen met onderzoek, overheid en ondernemers. Een tekort aan instroom van jonge en voldoende gekwalificeerde werknemers bedreigt het functioneren van het sierteeltcluster in de Greenport. Dit geldt voor het hele cluster; van teelt en handel tot veredeling. Er zijn mensen nodig met een 'groene' achtergrond of opleiding, die voor productie- of veredelingsfuncties in aanmerking komen. Ook wil de sector de interesse wekken bij professionals en studenten met een economische, logistieke of bedrijfskundige achtergrond voor functies in de marketing, sales, export, financiën, logistiek etc.