001 - Escaperoom aglemeen
Leerlingen De Willespoort rijden op eigen zonnestroom

Leerlingen De Willespoort rijden op eigen zonnestroom


Geplaatst op: 6 juni 2014

Leerlingen van openbare basisschool de Willespoort in Wilnis hebben gisteren een elektrische auto opgeladen met de stroom van hun ‘eigen’ zonnepanelen. Daarmee namen ze de 55 zonnepanelen op het dak van hun school officieel in gebruik. Vervolgens mochten zes gelukkige kinderen een rondje meerijden in de indrukwekkende Tesla Model S.

De zonnepanelen werden mogelijk gemaakt door de CO2 Bank Utrecht (www.co2bank-utrecht.nl). Hier kunnen bedrijven hun uitstoot van het broeikasgas CO2 compenseren door te investeren in schone energie en energiebesparing – binnen de provincie Utrecht. De zonnepanelen op de Willespoort werden mogelijk gemaakt door wegenbouwer Mourik Groot-Ammers BV, die zo de uitstoot compenseert van werkzaamheden aan de N237.

OBS Willespoort is de eerste in een rijtje van 10 scholen die op deze manier zonnepanelen krijgen. De eerstvolgende is OBS De Brug in Vianen.

Kwis vol zonnige vragen

De feestelijke ingebruikname begon met een kwis voor groep 7 en 8, die vakkundig werd geleid door schooldirecteur Jos van der Jagt. De kinderen kregen vragen over zonne-energie, zoals: Hoeveel zonnepanelen worden er elke dag geïnstalleerd in de wereld? (antwoord: 500.000) en: Hoeveel spaarlampen van 10 Watt kan je laten branden als je het pedaal van een Tesla helemaal intrapt? (antwoord: 32.000). De vragen werden vol enthousiasme en opvallend goed beantwoord, door gekleurde briefjes omhoog te houden.

Elke vraag werd gesteld door één van de betrokkenen bij het project:

Ben van de Puttelaar van de Provincie Utrecht, die het werk aan de provinciale weg N237 CO2-neutraal gedaan wilde hebben;

Jan Kees van Vliet van Mourik, dat de CO2-uitstoot in de eigen regio wilde compenseren;

Niels Feis van de CO2 Bank Utrecht, die Mourik koppelde aan de Willespoort;

Robin Berg van Lombox, dat de zonnepanelen voorfinancierde en installeerde;

David Moolenburg van Gemeente De Ronde Venen, die de laadpaal voor elektrische auto’s mogelijk maakte en erg actief is met duurzaamheid;

Jan Postma van de Stichting AURO, waar OBS Willespoort onder valt;

Ieke Benschop van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, die de CO2 Bank Utrecht mogelijk maakt.

Onthulling informatiepaneel

Na de kwis werd het informatiepaneel, waarop allerlei gegevens over de zonnepanelen te zien zijn, officieel onthuld door Jan Kees van Vliet (Mourik) en Niels Feis, voorzitter van de CO2 Bank Utrecht. Vervolgens overhandigde Niels Feis een officiële oorkonde aan schooldirecteur Jos van der Jagt. Voor Jan Kees van Vliet was de andere oorkonde, die de compensatie van 1.250 ton CO2 vastlegt.

Verbinding maken en een rondje meerijden!

Hierna maakten twee leerlingen letterlijk de verbinding tussen de nieuwe laadpaal bij de school, en de glimmende witte Tesla Model S op het schoolplein. Toen de accu vol was mochten zes kinderen, die eerder het gelukkige lot hadden getrokken, een rondje meerijden in de Tesla, met eigenaar Robin Berg (Lombox) achter het stuur. Aan de zeer brede glimlachen na afloop was te zien dat dit een erg leuke ervaring was! En tot slot was er voor elke leerling van de school een zonnige én gezonde traktatie. Binnen werd voor genodigden nog een taart met het logo van de CO2 Bank aangesneden.

Na de scholen volgen de sportclubs

De stichting CO2 Bank Utrecht brengt vraag en aanbod van regionale klimaatcompensatie bij elkaar. Dit is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Zij maakt zich er sterk voor dat CO2-afspraken in Nederland en de EU aangescherpt worden en klimaatdoelen gehaald. Na de scholen zijn nu sportclubs aan de beurt. Zij kunnen zich melden op www.co2bank-utrecht.nl als zij financiering zoeken voor projecten rond energiebesparing en/of duurzame energie.

Foto’s © Jaap Rodenburg, NMU










Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Leerlingen De Willespoort rijden op eigen zonnestroom

Leerlingen van openbare basisschool de Willespoort in Wilnis hebben gisteren een elektrische auto opgeladen met de stroom van hun ‘eigen’ zonnepanelen. Daarmee namen ze de 55 zonnepanelen op het dak van hun school officieel in gebruik. Vervolgens mochten zes gelukkige kinderen een rondje meerijden in de indrukwekkende Tesla Model S. … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: