De Baat (7e)
De test auto dat gebruikt is voor dit onderzoek

Effect hooikoorts op rijvaardigheid gelijk aan 3 glazen alcohol


Geplaatst op: 15 juli 2014

Aalsmeer, Mijdrecht, Nieuwkoop - Autorijden met hooikoortsklachten is vergelijkbaar met rijden onder invloed van twee tot drie glazen alcohol. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (UMC). De rij tests voor dat onderzoek werden uitgevoerd op autosnelwegen onder begeleiding van rijinstructeur Henk Brauers. “De resultaten zeggen een hoop. Toch is het goed dat het effect van hooikoorts op de rijvaardigheid ook in andere verkeerssituaties, zoals binnen de bebouwde kom getest gaat worden”, zo laat hij weten.
De rijinstructeur van de gelijknamige rijschool is al 28 jaar betrokken bij de rij tests van de universiteit. Hij begeleidt met regelmaat proefpersonen tijdens rij tests voor onderzoeken naar de effecten van geneesmiddelen, alcohol en andere drugs op het rijgedrag. Daarnaast noteert hij tijdens het testen zijn bevindingen, waardoor een completer beeld van de situatie ontstaat. “Mijn waarnemingen kwamen bij het onderzoek naar rijvaardigheid bij hooikoorts aardig overeen met die van de camera’s”, aldus Brauers

Meting
Om de effecten van hooikoortsklachten op de rijvaardigheid te meten, werd er een testauto met twee speciale camera’s op het dak ingezet. De onderzoekers bekeken aan de hand van de metingen hoeveel er door de twintig proefpersonen werd geslingerd wanneer hooikoortsklachten werden opgewekt. In een eerder onderzoek naar de invloed van alcohol op de rijvaardigheid zijn de onderzoekers op dezelfde manier te werk gegaan. Door de gegevens naast elkaar te leggen, bleken hooikoortsklachten voor de rijvaardigheid gelijk te staan aan rijden onder invloed van twee tot drie glazen alcohol. Dat is een promillage van 0,5.
Iedere deelnemer aan het onderzoek reed onder begeleiding van Brauers een uur lang met een gemiddelde snelheid van 90 km/u in een testauto. Deze wordt ook voor andere onderzoeken ingezet en heeft buiten een camerasysteem alle kenmerken van een lesauto, zoals extra spiegels en dubbele bediening. Tijdens de rijtesten hoefde Brauers echter niet in te grijpen, zo laat hij weten. “Bij sommige proefpersonen merkte ik wel dat ze minder goed begonnen te kijken tijdens de rit. Daarnaast werden ze trager met het nemen van beslissingen.”

Onderzoek
Eric Vuurman, één van de onderzoekers van het UMC, vertelt dat het onderzoek werd gestart omdat hooikoortspatiënten in het ziekenhuis aangaven in sommige situaties door hun allergie niet goed te kunnen functioneren. “Dat soort klachten wordt vaak niet serieus genomen. Met het onderzoek proberen wij aan te tonen dat je hooikoorts niet te licht op moet nemen.”
Voor het onderzoek werd in de winter de rijvaardigheid van twintig hooikoortspatiënten met een rijbewijs getoetst. Voor die periode van het jaar werd gekozen, omdat de deelnemers ter vergelijking ook zonder hooikoortsklachten rond moesten kunnen rijden. Zij kregen eerst een placebo-neusspray en daarna een echte allergie-opwekkende neusspray toegediend. In beide gevallen werd vervolgens de rij test afgelegd.

Medicijnen
Naast hooikoorts hebben ook medicijnen tegen de allergie effect op de rijvaardigheid. Dat blijkt uit een eerder onderzoek van de Rijksuniversiteit in Groningen. Daarvoor werden gezonde proefpersonen tijdens de rij tests gebruikt. In sommige gevallen zorgden de bijwerkingen ervoor dat de proefpersoon reed alsof hij 4 tot 8 glazen alcohol op had. Automobilisten zouden zich te weinig bewust zijn van de invloed van medicijnen op het rijgedrag, zo werd door de onderzoekers gesteld. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) startte dit voorjaar dan ook met een campagne om medicijngebruikers te wijzen op de gevaren voor henzelf en voor anderen.
Uit de nieuwe serie testritten met echte patiënten blijkt nu dat het voor de rijvaardigheid van hooikoortspatiënten beter is om medicatie tegen een allergische reactie te gebruiken dan om zonder medicijnen achter het stuur te kruipen. Henriëtte van der Kwaak, adviseur bij het IVM, geeft aan dat je toch goed op moet letten bij het gebruik van medicijnen bij hooikoorts. “Een medicijn kan de rijvaardigheid verbeteren. Maar wanneer mogelijke bijwerkingen van het middel een negatieve invloed op de rijvaardigheid kunnen hebben, mag je alsnog niet de weg op. Of dat het geval is hangt af van het medicijn dat je gebruikt.”

Rij test
“Om de rijvaardigheid en de verkeersveiligheid onder invloed van de allergie beter in kaart te brengen, willen we de rij test ook uitvoeren in andere verkeersomstandigheden dan op de autosnelweg”, vertelt Vuurman. ”We zijn daarom bezig met de aanvraag van een vervolgonderzoek naar de rijvaardigheid bij hooikoorts. We gaan dan bijvoorbeeld kijken naar de reactie op verkeerstekens en andere weggebruikers. Ik hoop daar volgend jaar rond deze tijd de eerste resultaten van te hebben.”
Rijinstructeur Brauers is ook binnenkort weer betrokken bij rijtesten voor een soortgelijk onderzoek. “Volgende week maak ik testritten met mensen die langdurig medicijnen tegen slaaploosheid, angst of depressie gebruiken. Volgens de wet mogen zij niet rijden. Wij gaan onderzoeken of dat terecht is.” Dat onderzoek is een samenwerkingsverband van de universiteiten in Groningen, Utrecht en Maastricht.

In de regio
In onze regio vroegen we om een reactie van Frank Korlas van Alblas autorijschool dat gevestigd is in Nieuwkoop, Aalsmeer en Mijdrecht. Hij geeft aan dat het bekend is dat mensen over het algemeen onvoldoende beseffen wat medicijn- en/of alcoholgebruik doet op het rijgedrag. ‘’In onze opleidingen brengen we dat ook naar voren. Deze informatie nemen we mee binnen onze verkeersschool en zal nu ook onder de aandacht worden gebracht. We blijven de nieuwe onderzoeken volgen en nemen mee in onze opleidingen wat waardevol is voor onze leerlingen’’.

Bron: Verkeerspro/Alblas

De test auto dat gebruikt is voor dit onderzoek

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Effect hooikoorts op rijvaardigheid gelijk aan 3 glazen alcohol

Aalsmeer, Mijdrecht, Nieuwkoop - Autorijden met hooikoortsklachten is vergelijkbaar met rijden onder invloed van twee tot drie glazen alcohol. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (UMC). De rij tests voor dat onderzoek werden uitgevoerd op autosnelwegen onder begeleiding van rijinstructeur Henk Brauers. “De resultaten zeggen een … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: