De Oegandese gemeente Kalangala, die met steun vanuit De Ronde Venen in 2009 en 2010 een afvalinzamelingssysteem heeft opgezet, is uitgeroepen tot de schoonste gemeente van Oeganda. Kalangala kwam als winnaar uit de bus nadat een Oegandees televisiestation alle gemeenten in het land op basis van een aantal criteria had beoordeeld.
In 2009 en 2010 heeft De Ronde Venen deelgenomen aan een project van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarbij Nederlandse gemeenten werden gekoppeld aan gemeenten in Oeganda. Doel was het uitwisselen van kennis en ondersteuning bij het ontwikkelen van activiteiten.
In de gemeente Kalangala bestond op dat moment geen afvalinzameling. Bewoners gooiden het huisvuil op straat of naast hun woning in een kuil. Hetzelfde gold voor het plaatselijke ziekenhuis. Het ziekenhuisafval, inclusief injectienaalden, werd in een kuil achter het ziekenhuis gegooid, soms speelden kinderen daarmee. Naast het risico van besmetting door naalden, trok het afval overal veel vliegen aan en vormde het een broedplek voor ziektes als malaria en diarree.
Tijdens het project heeft De Ronde Venen Kalangala ondersteund met het opzetten van het systeem om huisvuil te verzamelen en af te voeren. In de Oegandese gemeente zijn op verschillende plaatsen bakken en tonnen geplaatst waar inwoners gescheiden hun afval kunnen aanbieden. Dit afval wordt enkele keren per week opgehaald en naar een vuilstort gebracht. Het gft-afval wordt daar zoveel mogelijk gecomposteerd.
Doel van het project was onder andere het terugdringen van ziekten als dysenterie, malaria en diarree. Uit de resultaten blijkt dat die ziekten met tientallen procenten zijn gedaald en veel minder in de gemeente voorkomen. Daarnaast was een belangrijk doel het verbeteren van het leefklimaat en het aantrekkelijker maken van de gemeente voor toeristen. Kalangala is aantrekkelijk gelegen op een eiland in het Victoriameer in Oeganda, op een paar uur varen van de internationale luchthaven.
Nadat De Ronde Venen zich in 2010 heeft teruggetrokken heeft Kalangala zich aangesloten bij een nieuw VNG project op het gebied van voedselzekerheid. De Brabantse gemeente Gemert-Bakel helpt hen nu onder andere met het verbeteren van de kwaliteit van de compost uit het afval, zodat dit gebruikt kan worden om de landbouwproductie te vergroten. Naast Kalangala zijn er verschillende andere gemeenten in Oeganda die samen met Nederlandse gemeenten projecten uitvoeren. Deze week hebben vertegenwoordigers van deze gemeenten in Oeganda op verzoek van de VNG Nederland bezocht. Ook vertegenwoordigers van Kalangala waren daarbij. Zij hebben ook een kort bezoek gebracht aan De Ronde Venen om te vertellen hoe het project er nu voor staat.
Tijdens die ontmoeting met leden van het college van B en W, directie, managers en voormalige projectteamleden, vertelden ze trots dat Kalangala onlangs is uitgeroepen tot schoonste gemeente van het land. Door een televisiestation zijn alle gemeenten in het land, een kleine tweehonderd, bezocht en beoordeeld op onder andere het functioneren van afvalinzameling en aanblik van de gemeente. Ook zijn inwoners ondervraagd. De vertegenwoordigers van Kalanga zijn zeer trots met het behalen van de prijs en gebruiken deze onder andere om de komst van toeristen te bevorderen. Zij bedankten de gemeente en haar inwoners nadrukkelijk voor alle inspanningen en de steun, in welke vorm dan ook, die zij hebben gekregen bij het uitvoeren van dit project.