Gemeente Aalsmeer investeert in leefbaarheid en lokale economie

Gemeente Aalsmeer investeert in leefbaarheid en lokale economie


Geplaatst op: 21 oktober 2014

Het college van Aalsmeer wil investeren in leefbaarheid en versterking van de lokale economie maar creëert ook een buffer voor het enorme pakket aan nieuwe zorgtaken dat zij er per 1 januari 2015 bijkrijgt. In de programmabegroting 2015 presenteert zij een solide sluitende meerjarenbegroting waarin zij haar ambities verwezenlijkt binnen de kaders van de raad. Daarmee bouwt zij aan een stevig fundament voor de toekomst van Aalsmeer.

De programmabegroting is de uitwerking van de op 3 juli door de gemeenteraad vastgestelde Lentenota en het Coalitieakkoord met de speerpunten voor de komende collegeperiode. Deze zijn verder uitgewerkt in het collegeprogramma 2014 – 2018: samen voor Aalsmeer: zorgzaam, leefbaar en ondernemend. De raad ontvangt deze week de programmabegroting en het collegeprogramma. Op 6 november beslist de raad over de programmabegroting.

Burgemeester Jobke Vonk-Vedder, portefeuillehouder Financiën: “We staan voor grote uitdagingen. Per 1 januari 2015 nemen we een groot deel van de zorgtaken van het Rijk over. Dit betekent een forse uitbreiding van ons takenpakket en onze verantwoordelijkheden. In de begroting hebben we een buffer om de risico’s van deze operatie op te vangen. Ons uitgangspunt is dat we een groter beroep op mensen zelf zullen doen, maar kwetsbare bewoners niet in kou laten staan. Daarnaast heeft het college de ambitie om de leefbaarheid in Aalsmeer verder te verbeteren. We zetten de lijn van vernieuwing in de openbare voorzieningen voort en gaan wij door met de renovatie van de buitenruimte. Daarnaast zetten wij in op het versterken van de economie en het beter benutten van de mogelijkheden die recreatie en toerisme bieden. Ondanks voorzichtig economisch herstel staan we nog steeds voor een flinke bezuinigingsopgave die we realiseren door in de samenwerking met Amstelveen de afdelingen die met bouwprojecten te maken hebben af te slanken.”

Programmabegroting op hoofdlijnen:

Nieuwe zorgtaken: enorme uitdaging, minder geld
De gemeente krijgt er in 2015 een fors takenpakket bij op de gebieden zorg, werk en jeugd en ontvangt daar minder middelen voor dan het Rijk er nu aan uitgeeft. Uitgangspunt is dat de gemeente haar huidige en nieuwe taken kan uitvoeren binnen de bestaande en overkomende budgetten, maar dat zij een buffer aanhoudt voor onvoorziene uitgaven. In de loop van 2015 en 2016 moet blijken of de beschikbare budgetten toereikend zijn om de taken goed uit te voeren. Het college beseft dat de nieuwe zorgtaken risico’s met zich meebrengen maar ziet het ook als een kans om de zorg efficiënter en beter te organiseren.

Investeren in leefbaarheid en economie
Aalsmeer heeft een hoog voorzieningenniveau en wil dat behouden. Het college wil de lijn van vernieuwing die is ingezet door het vorige college voorzetten en heeft daarnaast nieuwe ambities. Met de aanleg van een nieuw voetbalcomplex, een nieuwe fusieschool, de bouw van een vierde sporthal en de herinrichting van het Hornmeerpark verbeteren de voorzieningen voor onze bewoners. Daarnaast heeft het college plannen voor woningbouw voor met name starters en ouderen en gaat zij door met het inhalen van achterstallig onderhoud in wegen, bruggen en groen. Samen met ondernemers zet het college in op versterking van de lokale economie en op het beter benutten van de mogelijkheden die recreatie en toerisme in Aalsmeer bieden.

Ambtelijke organisatie bouwprojecten afgeslankt
Bouwprojecten zoals Greenpark en de Tuinen van Aalsmeer zijn door de crisis een zware financiële last geworden. De gemeente heeft daar afgelopen jaren voorzieningen voor getroffen, maar de bouw- en legesinkomsten voor de gemeente zijn nog steeds fors lager dan voor de crisis en de afdelingen die met bouwprojecten te maken hebben, hebben structureel minder werk. Komende periode past de ambtelijke organisatie de betrokken afdelingen aan de nieuwe situatie aan. Uitgangspunt is dat de gemeente alleen nog werk doet waar dekking voor is. In de jaren 2015 en 2016 worden de lagere legesinkomsten binnen de begroting opgevangen. Vanaf 2017 moet de exploitatie van leges neutraal zijn. Met de structurele inkrimping van de ambtelijke organisatie realiseert de gemeente een belangrijk deel van haar bezuinigingsopgave waardoor er geen nieuwe bezuinigingsmaatregelen nodig zijn.

Het college maakt middelen vrij voor nieuw beleid:
- Voortzetten uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving
- Uitbreiding project arbeidsmigranten
- Aansluiting bij landelijk programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)
- Uitwerken van de ontwikkelvisie Hornmeer, programma Economie en programma Recreatie en Toerisme
- Uitvoering Groenvisie
- Aanleg van een Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) in Dorp en Oost.
- Aanpak woninginbraken
- Inzet buurtbemiddeling
- Scherper toezicht op woonfraude en illegaal wonen
- Toezicht en handhaving Drank- en Horecawet
- Aanschaf van digitaal programma vergunningaanvraag evenementen


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente Aalsmeer investeert in leefbaarheid en lokale economie

Het college van Aalsmeer wil investeren in leefbaarheid en versterking van de lokale economie maar creëert ook een buffer voor het enorme pakket aan nieuwe zorgtaken dat zij er per 1 januari 2015 bijkrijgt. In de programmabegroting 2015 presenteert zij een solide sluitende meerjarenbegroting waarin zij haar ambities verwezenlijkt binnen Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: