Maandag 10 november 2014 heeft wethouder Jop Kluis een cheque uitgereikt voor een duurzaam watertappunt in het Wellantcollege Westplas Mavo. Ook gaf hij de aftrap voor het project: ‘Ontwerp een mooie achtergrond voor het tappunt’. De wethouder reikte de cheque uit aan de twee initiatiefneemsters van het watertappunt Merel en Kim.
Het Wellantcollege Westplas Mavo wil graag Eco-school worden.
Hiervoor moet de school een zevenstappenplan doorlopen om het certificaat te krijgen. Belangrijk in dit proces is dat ook de leerlingen actief betrokken worden. Dit is ook bij de Westplas Mavo gedaan. Zij hebben ideeën aan leerlingen gevraagd. Het idee van Merel en Kim was zo goed dat het verder uitgewerkt is.
Wordt een topper koop een Dopper
Merel en Kim: ‘Door een watervulpunt op school te maken komen er minder plasticflesjes in het milieu terecht. Daarnaast is ons kraanwater net zo gezond als het water in flesjes en veel beter voor de gezondheid dan bijvoorbeeld frisdranken. Naast het vulpunt zijn we ook gestart met een dopper-waterflesjes-actie met de naam: ‘Wordt een topper, koop een Dopper.’
De Dopperflesjes zijn van Nederlands ontwerp en worden klimaatneutraal geproduceerd, zijn vrij van BPA (een chemische stof die gebruikt wordt om plastic mee te produceren) en dragen bij aan drinkwaterprojecten in Nepal. Alle leerlingen op school kunnen straks, tegen een kleine vergoeding, zo’n flesje kopen en rond januari volgend jaar gebruiken bij het duurzame watertappunt.
Wethouder Jop Kluis: ‘Dit is een prachtig initiatief van Kim en Merel van de Westplas Mavo. Het maakt de school niet alleen duurzamer maar ook gezonder.’
‘Het initiatief van Kim en Merel is binnen het bestuur zo goed gevallen dat het bestuur heeft besloten om in alle 27 Wellantlocaties een watertappunt te maken. Omdat de Westplas Mavo initiatiefnemer is van de watertappunten krijgt de school het eerste watervulpunt en mogen de leerlingen de achterplaat van dit vulpunt ontwerpen.’ Aldus Ronald Pordon van het Wellantcollege.
Als rond januari de watertap klaar is start de school met een campagne over het belang van het drinken van water in plaats van frisdrank en lessen over zwerfvuil en plasticsoep in het water.