‘Iedereen die zorg ontvangt houdt in 2015 dezelfde zorg’
Op donderdag 13 november zijn de contracten hulp en ondersteuning Wmo en Jeugd in het Gemeentehuis van Aalsmeer op symbolische wijze ondertekend. Wethouders Ad Verburg (Zorg) en Gertjan van der Hoeven (Jeugd) en de zorgaanbieders, die de zorg in Aalsmeer gaan uitvoeren, tekenden gezamenlijk het contract.
De gemeente Aalsmeer krijgt er op 1 januari 2015 een groot aantal taken bij van het Rijk. Het gaat om de grootste transitie in de zorg met grote belangen en budgetten. Meer dan 50 % van de gemeente-uitgaven gaan in de toekomst naar de uitvoering van deze zorgtaken. De gemeente krijgt de regie over een groot deel van de hulp en ondersteuning voor haar bewoners, zoals de Wmo- en Jeugdzorg en de Participatiewet. Iedere zorgontvanger ontvangt in 2015 dezelfde zorg en ondersteuning van dezelfde organisaties als in 2014.
Mens staat centraal
Goede zorg is belangrijk. Kwaliteit staat voorop en de mens staat centraal. Wethouder Verburg: “We onderhouden een nauw contact met de instellingen en we hebben een goed monitoringssysteem ingericht om de kwaliteit te borgen. Organisaties moeten een adequaat klachtenafhandelingssysteem hebben en hier ook over rapporteren aan de gemeente.”
In de achterliggende maanden heeft de gemeente samen met zorgaanbieders intensief gewerkt aan de afspraken over ondersteuning en hulp op het gebied van WMO en Jeugd. Wethouder Van der Hoeven: “De gemeente heeft intensief met alle zorgaanbieders gesproken en scherp onderhandeld. De gemeente gaat over van een subsidie naar een inkooprelatie. Het voordeel hiervan is dat de gemeente meer op resultaat en kwaliteit van de zorg kan sturen.”
Overgangsjaar
2015 een transitiejaar waarin bekeken kan worden hoe de zorgverlening werkt en of er zaken effectiever en efficiënter kunnen. Ook zal gekeken worden of alles financieel haalbaar is. Voor 2016 zal opnieuw zal de gemeente opnieuw onderhandelen met de zorgaanbieders.
Wmo-taken
Op het gebied van de Wmo voerde de gemeente al een aantal zaken uit, zoals het verstrekken van voorzieningen, vervoersregelingen en huishoudelijke hulp. Inwoners blijven de huishoudelijke hulp krijgen. De nieuwe taken voor ouderen en mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben zijn begeleiding (zoals dagstructurering, individuele begeleiding en bijvoorbeeld de inloop GGZ) en cliëntenondersteuning.
Jeugdhulp
Ook voor taken op het gebied van jeugdhulp hebben we de contractering rond. Al eerder sloten we op regionaal niveau contracten af. Het gaat hierbij om Jeugd GGZ, Jeugd en opvoedhulp zoals pleegzorg en crisisopvang, jeugd AWBZ en WMO begeleiding voor jong dementerenden. Deze zorg is zo specifiek dat het veel efficiënter is om op regionaal niveau in te kopen. Lokaal kopen we ambulante jeugdhulp in.