Inwoners van De Ronde Venen kunnen volgend jaar met al hun vragen en problemen op het gebied van (jeugd)zorg, welzijn, werk en inkomen terecht bij de sociale wijkteams. Deze teams, waarin specialisten uit verschillende vakdisciplines samenwerken, zijn gehuisvest in de vier servicepunten van de gemeente.
Het oprichten van de sociale wijkteams is een gevolg van de overheveling van rijkstaken naar de lokale overheden. De intensieve samenwerking van uiteenlopende organisaties stelt De Ronde Venen in staat om inwoners goede hulp en ondersteuning op maat te bieden. Behalve de gemeente nemen aan de sociale wijkteams deel: Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Tympaan-De Baat, MEE, Servicepunten Wonen Welzijn en Zorg, Algemeen Maatschappelijk Werk, Careyn en Amstelland Thuiszorg.
Vanaf 1 januari is het sociaal wijkteam bereikbaar via de servicepuntvestigingen in Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis, en via www.sociaalwijkteamdrv.nl of telefoonnummer 0297 58 76 00. Inwoners kunnen daar terecht met vragen of zorgen over bijvoorbeeld werkloosheid, hulp bij de huishouding, leven met een beperking, opvoeding of schulden.
Keukentafelgesprek
Leden van de sociale wijkteams pakken alle hulp- en ondersteuningsvragen van inwoners op. Per situatie bepalen de leden hoe ze daarmee het beste kunnen omgaan; maatwerk is één van de belangrijkste kenmerken van deze nieuwe manier van maatschappelijke ondersteuning. Soms is een advies voldoende. Soms is het nodig dat één van de organisaties binnen het wijkteam een afspraak maakt voor een zogeheten ´keukentafelgesprek´. In deze informele setting krijgen mensen de gelegenheid hun problemen c.q. zorgvraag toe te lichten. De hulpverlener kan zo – samen met de cliënt – goed vaststellen welke ondersteuning nodig is en welke organisatie(s) die het best kan (kunnen) leveren.
Meervoudige problematiek
Eén van de voordelen van de sociale wijkteams is dat ze meervoudige problemen in samenhang aanpakken. Neem nu het voorbeeld van een alleenstaande moeder die kampt met forse schulden en een alcoholverslaving, terwijl haar dochter als gevolg daarvan veel spijbelt. In de oude situatie boden verschillende organisaties hulp, maar stemden hun activiteiten niet af. Daardoor bestond de kans dat ze langs elkaar heen werkten of elkaar soms zelfs onbedoeld tegenwerkten. Binnen de sociale wijkteams overleggen de instellingen wat de beste aanpak is van de totale problematiek. Een ander verschil met de oude situatie is dat de sociale wijkteams ook zelf het initiatief nemen als ze een probleem signaleren.