De plaatsing van elektrische laadpalen, afval hergebruiken door afgedankte elektrische apparaten uit elkaar halen en de onderdelen te verkopen, meer duurzame lokale energie opwekken en als gemeente het goede voorbeeld geven. Dat is een aantal punten uit het uitvoeringsprogramma Duurzaamheid waarmee het college van B en W dinsdag 16 december heeft ingestemd. Kern van het programma is dat de gemeente samen met de samenleving stappen wil zetten om in 2050 een energie neutrale gemeente te worden.
De Ronde Venen wil in 2050 als gemeente energieneutraal zijn en dat de energiebehoefte voor 100 procent duurzaam wordt opgewekt. Daarom is duurzaamheid een van de speerpunten van het gemeentelijk beleid. De doelstelling voor de komende jaren is concreet het percentage duurzame energie van 4 procent nu te verhogen naar 8 procent in 2016. Het uitvoeringsprogramma Duurzaamheid bevat tal van concrete maatregelen en acties om dat doel te bereiken.
De maatregelen en acties zijn verdeeld over verschillende terreinen. De gemeente wil zoveel mogelijk samen met inwoners en ondernemers aan de slag om het gewenste doel te bereiken. Inwoners en ondernemers worden dan ook nadrukkelijk gevraagd mee te denken over hoe het gewenste resultaat kan worden bereikt. Met woningcorporatie GroenWest zijn afspraken gemaakt om het woningbestand te verduurzamen.
Wethouder David Moolenburgh: ,,Als gemeente willen we zelf nadrukkelijk het goede voorbeeld geven. Als een van de eerste maatregelen is daarom besloten tot het plaatsen van zonnepanelen op het dak, volgende maand worden die in gebruik genomen. Daarnaast nemen we een aantal praktische maatregelen om energieverbruik te verminderen en minder te printen. Daarnaast gaan we het mogelijk maken dat er meer elektrische laadpalen in de gemeente worden geplaatst, de papierinzameling optimaliseren en willen we in gesprek met ondernemers om te peilen of er belangstelling is voor een Ondernemerskring Duurzaam Ondernemen.’’