Het college van B&W heeft het preventie- en handhavingsplan alcohol voor besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad van Aalsmeer. Met de uitvoering van dit plan wil de gemeente een afname van alcoholgebruik bewerkstelligen. Het beleid richt zich op volwassenen, maar zeker ook op jongeren onder de 18 jaar. Het doel is ook om een afname te realiseren van drank-gerelateerde problemen in de openbare ruimte en buitengebieden.
Op 1 januari 2014 is de gewijzigde drank- en horecawet vastgesteld. In deze wet wordt de gemeente verplicht een preventie-en handhavingsplan alcohol op te stellen. In Aalsmeer is het plan gemaakt in samenwerking met vertegenwoordigers van welzijns- en zorgorganisaties. De belangrijkste wijziging uit de nieuwe horecawet is het verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.
In het kader van het preventie- en handhavingsplan komen er met name acties op het gebied van voorlichting, preventie en handhaving. Zo is er voorlichting op scholen (bijvoorbeeld het programma de Gezonde School en Genotmiddelen). De gemeente subsidieert al diverse preventie- en educatieactiviteiten van de GGD en van de Brijder Verslavingszorg. Ook de Binding en jongerencentrum N201 organiseren diverse activiteiten om jongeren bewust te maken van het risico van alcoholgebruik.
Er komt voorlichting aan ondernemers die drank verkopen, maar ook controle of er geen drank aan jongeren onder de 18 wordt geschonken of verkocht. De controle door handhavers van de gemeente gebeurt bij horecavestigingen, sportverenigingen, slijters, supermarkten en alle andere instellingen en bedrijven die alcohol verkopen.