001 - Escaperoom aglemeen
Gemeente De Ronde Venen van start met bestemmingsplan Plassengebied

Gemeente De Ronde Venen van start met bestemmingsplan Plassengebied


Geplaatst op: 11 maart 2015

De kwaliteit en waarden van de Vinkeveense Plassen zijn groot: recreatief, landschappelijk, ecologisch, cultuurhistorisch en sociaaleconomisch. De grote uitdaging is: Hoe behouden we dit waardevolle gebied op de lange termijn? Behoud van legakkers en zandeilanden spelen daarin een cruciale rol. De wettelijk verplichte herziening van het huidige bestemmingsplan biedt de gemeente de kans om duurzame instandhouding van dit gebied beter te waarborgen. Het college heeft op dinsdag 10 maart het procesplan en de planning voor het bestemmingsplan Plassengebied vastgesteld en in het verlengde daarvan ook de aanpak Legakkers en zandeilanden.

In 2007 is het bestemmingsplan Buitengebied De Ronde Venen onherroepelijk geworden. Dit plan omvat onder meer het Vinkeveense plassengebied. Voor september 2017 moet dit bestemmingsplan zijn herzien. Gelet op de verschillen in functies en problematiek wordt dit plangebied verdeeld in een nieuw bestemmingsplan ‘Plassengebied’ en ‘Buitengebied West’. Het procesplan geeft inzicht in de wijze waarop de herziening van het bestemmingsplan ‘Plassengebied’ wordt opgepakt.

David Moolenburgh, wethouder Ruimte: “Dit procesplan is een eerste belangrijke stap van een omvangrijk en complex proces. Het geeft de stappen weer die moeten worden doorlopen en de drie inhoudelijke opgaven die in het plan moeten worden opgelost. Het tot stand brengen van een nieuw bestemmingsplan voor de Vinkeveense plassen is geen eenvoudige optelsom. Er spelen in dit gebied diverse en ook tegenstelde belangen die in het bestemmingsplan moeten worden meegewogen en er ligt geen blauwdruk voor een oplossing.”

Acht stappen voor drie inhoudelijke opgaven
Voor een nieuw bestemmingsplan doorloopt de gemeente acht stappen, die telkens worden afgesloten met een product: procesplan, kadernota, onderzoek, beeld-kwaliteitsplan, voorontwerpbestemmingsplan, ontwerpbestemmingsplan en tot slot het bestemmingsplan. Het uiteindelijke bestemmingsplan moet een oplossing bieden voor drie inhoudelijke opgaven.

De eerste opgave is de actualisatie van het huidige bestemmingsplan. Hiervoor inventariseert de gemeente alle te bestemmen functies in het gebied. En wordt er gezocht naar het antwoord op de vragen: Is er reden de bestaande bouw- en gebruiksregels te herzien? En zo ja, wat is de gewenste richting voor een nieuwe regeling? In het verlengde hiervan ligt een andere opgave die antwoord moet geven op de vraag: Is het mogelijk, en zo ja hoe, bewoning van recreatieverblijven mogelijk te maken?

De laatste opgave is de duurzame instandhouding van de Vinkeveense plassen als waardevol natuur- en recreatiegebied. Behoud van de zandeilanden en de legakkers is hierbij cruciaal en vraagt om nieuwe economische dragers. Overheidsfinanciering is namelijk geen reëel alternatief. Vertrekpunt voor de ontwikkeling van een nieuw planologisch kader voor de plassen is dus dat nieuwe ontwikkelingen gewenst zijn. De door het college vastgestelde Aanpak legakkers en zandeilanden Vinkeveense plassen geeft de eerste stappen weer om tot een kadernota te komen en geeft de rol van belanghebbenden in dit proces aan. Deze aanpak is in een eerste bijeenkomst met diverse belangenorganisaties besproken en de betrokkenen konden zich hier in vinden. De voorwaarden waaronder dit gebeurt werkt de gemeente uit.

Aanpak met aandacht voor de diverse belangen
Het herzieningsproces neemt 2,5 jaar in beslag en er moeten in dit traject diverse beleidskeuzes worden gemaakt. Hiervoor moet eerst in beeld gebracht worden welke alternatieve keuzes er zijn voor de plassen en op basis van welke criteria hierover een besluit kan worden genomen.

De verschillende belangen worden vertegenwoordigd door individuele inwoners en partijen met verschillende achtergronden en mogelijkheden om invloed uit te oefenen. In de voorgestelde aanpak worden vertegenwoordigers van alle belangen betrokken, zodat deze vanaf het begin hun inbreng kunnen hebben. De voorgestelde systematiek richt zich er op om consequenties van mogelijke keuzes zo veel mogelijk waardenvrij in beeld te brengen. Uiteindelijke keuzes liggen bij de gemeente. Het procesplan geeft aan hoe college en raad sturing kunnen geven aan het proces, op welke onderdelen zij besluiten nemen.

Meer informatie
U vindt het procesplan en de planning voor het bestemmingsplan Plassengebied, de aanpak Legakkers en zandeilanden en de Informatienota aan de raad met de bijlage Bestemmingsplan Plassengebied: Wat gaan we in hoofdlijnen doen? op www.derondevenen.nl op de pagina Bestemmingsplan Plassengebied - beleidskader onder Leven en werken, Structuurvisie.

 


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente De Ronde Venen van start met bestemmingsplan Plassengebied

De kwaliteit en waarden van de Vinkeveense Plassen zijn groot: recreatief, landschappelijk, ecologisch, cultuurhistorisch en sociaaleconomisch. De grote uitdaging is: Hoe behouden we dit waardevolle gebied op de lange termijn? Behoud van legakkers en zandeilanden spelen daarin een cruciale rol. De wettelijk verplichte herziening van het huidige bestemmingsplan biedt de Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: