Donderdag 9 april bracht de fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP-fractie, Wim Stam, sa-men met wethouder Aldrik Dijkstra een werkbezoek aan één van de woongroepen van jeugd-zorginstelling TIMON in Utrecht - Leidsche Rijn.
TIMON levert al anderhalf jaar ondersteuning aan het Centrum van Jeugd en Gezin bij een pilot op het Veenlandencollege in Mijdrecht. Doel van die pilot is om jongeren met problemen vroegtijdig te signaleren en te helpen. Hierdoor wordt zwaardere inzet van jeugdzorg voorkomen.
Transitiemanager Henk Jonker heette ons welkom en gaf een korte introductie wat TIMON is en waar zij voor staan. “De kern van onze zorg kun je samenvatten in begrippen als Veilig thuis, Weerbaar le-ven, Zelfstandig verder en Samen sterk” aldus Jonker. Daarmee wordt bedoeld dat TIMON jeugdzorg biedt die erop is gericht dat jongeren opgroeien in een veilige omgeving, dat ze zodanig weerbaar zijn dat ze zelfstandig als volwassenen het leven in kunnen en volop mee kunnen doen in de maatschap-pij.
TIMON levert diverse diensten zoals ondersteuning van bijzonder groepen jongeren (tienenmoeders, zwerfjongeren, etc..), kleinschalige woonvormen (zoals de woongroep waar we te gast waren), on-derwijs-zorg arrangementen en specialistische hulp. Ze maken daarbij gebruik van een breed netwerk van vrijwilligers en hoewel van oorsprong een christelijke instelling, waarborgen ze keuzevrijheid voor iedere hulpvrager die een beroep doet op TIMON.
Vervolgens werd uitleg gegeven over de pilot bij het Veenlandencollege en de resultaten daarvan. Die zijn bijzonder positief, zo blijkt uit reacties van ouders, leerlingen en docenten. Ook voor de school is dit een belangrijk initiatief aldus Jonker, want het zorgt er onder ander voor dat zij zich kunnen richten op de kerntaak “onderwijs” waar het CJG en TIMON een groot deel van de leerlingenzorg overnemen. “Het zou goed zijn als dit in meer gemeentes wordt uitgerold, ook al omdat een deel van onze leerlingen niet in onze gemeente op school zit” volgens wethouder Dijkstra.
“Wij leveren jeugdhulp van 12 tot 23 jaar” aldus directeur Hannie Olij. “en daarbij zorgen we dus ook voor continuïteit voor een jongeren die 18 jaar wordt, want in de meeste gevallen is daarna ook nog begeleiding nodig”. Volgens Wim Stam is dat precies ook de reden waarom de ChristenUnie-SGP, bij de behandeling van het beleidsplan jeugd in oktober vorig jaar, erop heeft aangedrongen om bij deze jongeren vroegtijdig (een jaar voor ze 18 worden) al na de denken over het vervolgtraject dat nog no-dig is. Olij vind dat overigens niet altijd makkelijk als gevolg van de regelgeving, omdat de financiering en de verantwoordelijkheid voor 18 jaar bij een andere partij of gemeente kan liggen dan na 18 jaar. “En soms is dat een hele puzzel om uit te zoeken wie ons daarvoor dan de beschikking moet geven” aldus Olij.
Op de vraag van Wim Stam of het klopt dat het beroep op jeugdzorg, zowel in aantal als in complexi-teit, de afgelopen jaren is toegenomen, antwoordt Olij van TIMON bevestigend. Oorzaken daarvan zijn volgens haar “allereerst de toename van gebroken gezinnen waardoor ook de opvoeding kwets-baarder wordt, ten tweede de complexere samenleving waarbij veel op jongeren afkomt en ten derde de directe toegang tot probleemveroorzakers zoals het snel en makkelijk maken van schulden”. Wat de ChristenUnie-SGP betreft belangrijke punten om mee te nemen in het jeugdpreventiebeleid. “Dat betekent dus dat we gezinnen en ouders ook weerbaarder moeten maken en dat sluit naar mijn me-ning ook aan bij onze ideeën over echtscheidingspreventie” aldus Wim Stam.
Vervolgens kregen de bezoekers een rondleiding van één van de jeugdige bewoners, die zeer open-hartig haar verhaal vertelde hoe het zo is gekomen dat ze bij TIMON terecht kwam. Een indrukwek-kend verhaal van een jonge vrouw, die ondanks haar problemen, duidelijk een doel voor ogen heeft en daar zelf hard aan wil werken.
Het werkbezoek werd afgesloten met uitleg over de crisisopvang. Voor de provincie Utrecht zijn er ca 20 opvangplekken beschikbaar waarvan TIMON er 10 in beheer heeft. Desgevraagd vertelt Hannie Olij dat een opvangplek, inclusief het adviestraject, een kleine € 100.000 per jaar kost, waardoor de hele crisisopvang voor de provincie Utrecht toch al gauw zo’n 2 miljoen euro kost. Daarbij is het vol-gens haar van belang dat de gemeentes in provinciaal dan wel regionaal verband goede afspraken maken over de inkoop van de capaciteit omdat dit niet makkelijk afgebouwd en weer opgebouwd kan worden.
Al met al een bijzonder leerzaam werkbezoek over de nieuwe rol die de gemeente speelt met betrek-king tot de jeugdzorg, waarbij TIMON zich een betrokken organisatie toont met een goede kwaliteit van zorg.