Aalsmeer - Het was de bedoeling dat afgelopen maandag kinderburgemeester Vince Boom op het speelveld van de Snoekbaarsstraat het hondenbord “Samen plezier” zou onthullen. Het regenachtige weer gooide echter roet in het eten, zodat de “onthulling” symbolisch plaatsvond bij Buitenschoolse Opvang Partou.
In aanwezigheid van 40 kinderen van Partou, clown Hokipoki en wethouder Gertjan van der Hoeven verklaarde Vince het bord “Samen plezier” officieel in gebruik genomen.
Met het bord worden hondenbezitters erop geattendeerd dat het verplicht is om altijd de hondenpoep op te ruimen en buiten de aangewezen losloopgebieden hun hond aangelijnd te houden. Het bord geeft ook aan dat honden (ook als ze zijn aangelijnd) niet zijn toegestaan op kinderspeelplaatsen, speelweiden, schoolpleinen en sportvelden. Dit geldt voor de hele gemeente.
Met de komst van het hondenbord “Samen plezier” die op zogenaamde hotspots geplaatst gaan worden, worden de paaltjes met “verboden voor honden” door de gemeente weggehaald. De paaltjes zijn niet langer nodig nu de algemene regels bekend zijn.
Vince Boom: “Ik ben blij dat het bord er nu is en dat iedereen kan lezen hoe we samen voor een schoon Aalsmeer kunnen zorgen. Daar heeft iedereen plezier van. Ik ben gek op honden maar vind het wel heel vies als er hondenpoep op straat of op voetbalveldjes ligt.”
De hondenborden “Samen plezier” worden op afwisselende locaties geplaatst. Ze worden in eerste instantie opgehangen bij twee locaties waar relatief veel klachten binnenkomen over hondenoverlast; dit zijn de Snoekbaarsstraat en bij het Surfeiland. Bewoners worden opgeroepen om overlast van honden en hondenpoep te blijven melden via het servicepunt 0297-387575 of via info@aalsmeer.nl. De gemeente kan op basis van de meldingen namelijk gerichte controles en handhaving uitvoeren én het kan een reden zijn om het hondenbord daar tijdelijk op te hangen.
Uit de recente gemeentepeiling blijkt helaas nog steeds dat hondenpoep in de openbare ruimte door veel Aalsmeerders als overlast wordt ervaren. Maar liefst 30% van de ondervraagden geeft aan vaak overlast te ervaren van hondenpoep. Ook bij de wijkoverleggen komt het thema hondenoverlast regelmatig terug op de agenda. Daar staat tegenover dat bij recente extra controles door de toezichthouders van de gemeente is geconstateerd dat hondenbezitters de regels redelijk goed naleven.