001 - Escaperoom aglemeen
Traditie bij Denk en Zet jeugd simultaan met pepernoten

Traditie bij Denk en Zet jeugd simultaan met pepernoten


Geplaatst op: 10 december 2015

Omdat de speeltijd kort is, 1 uur, bedenkt de jeugdleider aangepaste spelregels. Ook blijft de indeling voor de simultaangever en de spelers tot het laatste moment een verrassing.

Niet iedereen kon aanwezig zijn, omdat Sinterklaas hier en daar al werd gevierd. De 17 jeugdspelers werden ingedeeld over vier groepjes op niveau aan de tafels die in u-vorm waren opgesteld. Vier jeugdbegeleiders werden als simultaangever op niveau ingezet.

De spelregels voor deze avond
De simultaangevers spelen op alle borden met de witte stukken.
Als de simultaangever je een hand geeft, start hij de partij met zijn eerste zet en gaat naar het volgende bord. Elke keer als de simultaangever bij je bord aankomt, mag je pas zetten. Elke ronde mag je één keer passen, maar daarna moet je zetten. De partij is afgelopen door winst, remise of verlies, daarna zet je alle stukken weer op het bord en speel je gewoon weer opnieuw mee. Als de tijd om is en de jeugdleider aan geeft, we gaan stoppen, dan wint degene met de meeste punten naast zijn bord de partij.

Punten berekenen
De jeugd heeft geleerd dat schaakstukken een bepaalde relatieve waarde hebben, die wordt uitgedrukt in punten. De pion 1 punt, het Paard 3 punten, de Loper ook 3 punten, de Toren 5 punten en de Dame 9 punten. De Koning heeft geen punten (die mag niet geslagen worden, die kun je alleen schaak of schaakmat zetten).

Tussendoor trakteerde de jeugdleider op pepernoten die tussen het denken en zetten door lekker werden weg gesnoept. Sommigen waren er zó druk mee, dat het hun partij en de uitslag beïnvloedde en dat was weer een feestje om te zien. Toen de tijd om was, werden de punten geteld en de balans opgemaakt.

Groep 1, de spelers met het hoogste niveau. Edward Deen, Jaco Thijs ten Cate, Martin Meijer, Lennart van der Veen en jeugdbegeleider Jan de Boer moesten het opnemen tegen simultaangever Peter de Jonge. Peter speelde 6 partijen. Uitslag 4,5 - 1,5 voor de simultaangever.

Groep 2, Arnout van der Veen, Timo Post, Björn de Hondt en Felipe Baart speelden tegen simultaangever Stefan Rijsbergen. Stefan was flink in vorm of het was te makkelijk. Hij wist 8 partijen te spelen, waarvan 7 winst partijen en 1 remise.

Groep 3, Onne Heijsteeg, Marije Koster, Boet van Beest, Tieme Verlaan en Guang van den Bosch werden ingedeeld bij simultaangever Huub Rijsbergen.
Deze jeugdspelers, die Huub als beginners heeft begeleid, gaan flink vooruit in hun spel. De uitslag werd na 5 partijen 2-3 voor de jeugd.

Groep 4, de beginnergroep. Storm Hoetmer, Manolis Tsamitros, Brian Scheenaart, Gijs de Graaf en gastspeler Abel Heijsteeg tegen simultaangever Merijn van der Veen. Het was hier wat drukker met het tellen van de pepernoten (wat ook belangrijk is) dan het verzamelen van de schaakpunten waardoor de uitslag 4-1 werd voor Merijn.

Na 1 uur werd de avond succesvol afgesloten.













Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Traditie bij Denk en Zet jeugd simultaan met pepernoten

Omdat de speeltijd kort is, 1 uur, bedenkt de jeugdleider aangepaste spelregels. Ook blijft de indeling voor de simultaangever en de spelers tot het laatste moment een verrassing. Niet iedereen kon aanwezig zijn, omdat Sinterklaas hier en daar al werd gevierd. De 17 jeugdspelers werden ingedeeld over vier groepjes op niveau … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: