Gemeentelijk duurzaamheidbeleid krijgt meer handen en voeten
Het college van B en W heeft dinsdag 13 november het programmaplan Duurzaamheid vastgesteld en daarmee het gemeentelijke beleid op het gebied van duurzaamheid meer handen en voeten gegeven. In het plan worden concrete acties en doelen beschreven om van De Ronde Venen een meer duurzame gemeente te maken. De gemeenteraad wordt op 20 december gevraagd met de visie op duurzaamheid en de doelen in te stemmen.
Het college wil zich de komende jaren op vijf thema's richten om de leefomgeving en de economie te verduurzamen. Dat zijn de lokale economie, inwoners, ruimtelijke ontwikkelingen, de gemeentelijke organisatie en afval en hergebruik. Voor al deze thema's zijn in het actieplan doelen en acties benoemd. Zo willen B en W onder andere dat ondernemers in de gemeente duurzaamheid opnemen in hun bedrijfsvoering en duurzame maatregelen nemen, bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing. Daarnaast richt de gemeente zich op inwoners om hen bewust te maken van duurzaamheidvraagstukken en daarnaar ook handelen. De gemeente zal zelf het goede voorbeeld geven door de gemeentelijke organisatie zo duurzaam mogelijk te maken, onder andere door duurzaam inkoopbeleid en het duurzaam gedrag van medewerkers te stimuleren.
Bij elk van deze onderwerpen is een concreet doel geformuleerd. Zo wil de gemeente dat in 2020 75 procent van de lokale ondernemers duurzaamheid heeft opgenomen in zijn bedrijfsvoering en duurzame maatregelen toepast. 75 procent van de inwoners leeft in 2020 duurzamer doordat duurzame maatregelen zijn genomen in de woning en leefomgeving. Dit gebeurt onder andere via bewustwordingscampagnes en evenementen die in het teken staan van duurzaamheid, zoals Samen voor Duurzaam dat zaterdag 24 november op het Raadhuisplein en in het gemeentehuis plaatsvindt. Ook wordt duurzaamheid geïntegreerd in de gemeentelijke structuurvisie die momenteel wordt opgesteld.
B en W hebben begin dit jaar de startnotitie ‘Duurzaamheid verbindt' vastgesteld. Daarin worden de achtergronden en de noodzaak beschreven om beleid te ontwikkelen op het gebeid van duurzaamheid. Door de groeiende wereldbevolking ontstaat er steeds meer vraag naar voedsel, water, energie, land en grondstoffen. Hulpbronnen worden op dit moment sneller verbruikt dan de aarde kan aanvullen met als gevolg dat we interen op de reserves.
Doorgaan op deze weg is geen optie. Vandaar dat inspanningen op het gebied van duurzaamheid van groot belang zijn en een speerpunt vormen voor het college.