Amstelveen en Aalsmeer willen jeugdzorg verbeteren
Het komt voor dat jongeren of gezinnen meerdere problemen hebben waar ze zelf niet uitkomen. De gemeenten Amstelveen en Aalsmeer willen hen hier zo goed mogelijk bij helpen. Om ervoor te zorgen dat dit voortvarend wordt aangepakt hebben hulpverleningsorganisaties binnen de gemeenten besloten hun krachten en kennis komend jaar te bundelen. Bij minimaal twintig gezinnen gaan zij kijken of het introduceren van één aanspreekpunt/regisseur voor betere hulpverlening kan zorgen waardoor problemen in een vroeger stadium worden opgelost.
Een vast team bestaande uit medewerkers van GGD, Vita Welzijn en Advies, Spirit, Altra, MEE en Amstelring gaan gezamenlijk bekijken welke hulp een gezin het beste kan gebruiken. Vervolgens stellen zij één verantwoordelijke aan die optreedt als aanspreekpunt. Deze kijkt goed naar het gezin en zijn omgeving. Waar nodig haken specialisten aan. Wethouder Jeugdzaken, Rik Rolleman: ‘Deze nieuwe aanpak zal voor alle betrokken organisaties een leerproces zijn maar ik ben ervan overtuigd dat gezinnen erbij gebaat zijn. Zij krijgen zo één vertrouwd persoon over de vloer en kunnen ervan uit gaan dat de overige organisatie op de hoogte zijn van hun situatie doordat zij achter de schermen kennis delen en informatie uitwisselen. Hierbij wordt ook door de directe omgeving van het gezin betrokken zodat ze weer in hun eigen kracht komen.'
Jacqueline Koops wethouder jeugdzorg in Amstelveen:'Het belang van het gezin komt met deze werkwijze nog centraler te staan. Als de hulpverlening ergens vastloopt kan dit snel gesignaleerd en opgepakt worden. Dit komt gezinnen echt ten goede. Daarnaast zorgt het ervoor dat de problemen zo in een vroeg stadium worden aangepakt waardoor er in de toekomst minder gezinnen doorstromen naar de veel zwaardere en duurdere jeugdzorg. Ik heb goede verwachtingen van deze proef en zie het als voorbereiding op de transitie jeugdzorg, waarbij de jeugdzorg in zijn geheel onder verantwoordelijkheid van gemeenten komt'.