Nieuw handhavingsbeleid doet groter beroep op eigen verantwoordelijkheid inwoner
Het college van B en W heeft dinsdag 9 oktober besloten het Handhavingsbeleid 2012 - 2014 ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad. In het beleidsplan staat beschreven wat de afgelopen jaren op gebied van handhaving is gedaan en wat de uitgangspunten zijn voor het handhavingsbeleid de komende jaren. Kern van het nieuwe beleid is dat de gemeente een groter beroep gaat doen op de eigen verantwoordelijkheid van inwoners en ondernemers.
Het college stelt in het nieuwe handhavingsbeleid vast aan welke zaken prioriteit wordt gegeven. De reden dat aan iets prioriteit wordt gegeven heeft te maken met de kans dat een probleem zich voordoet en de mogelijke gevolgen die dat kan hebben. Hoge prioriteit hebben zaken die te maken hebben met fysieke veiligheid en de gezondheid (bijvoorbeeld grote evenementen en asbestverwijdering). Voor andere zaken geldt dat de periode van tijdelijke extra inzet voorbij is. Ten opzichte van de afgelopen jaren zal minder prioriteit worden gegeven aan het handhaven op het illegaal permanent bewonen van recreatiewoningen. Hiervoor geldt dat het nog steeds niet mag, maar dat het handhaven hiertegen gericht zal plaatsvinden in geval van excessen en klachten door belanghebbenden in plaats als standaard handhaving. Als het gaat om omgevingsvergunningen (voor bouwwerken), hangt de mate waarin hier prioriteit aan wordt gegeven af van de omstandigheden. Zo wordt meer prioriteit gegeven aan gebouwen met een publieke of bedrijfsfunctie dan aan die met een woonfunctie.
Om het woon- en werkklimaat in De Ronde Venen zo aangenaam mogelijk te maken, hebben rijksoverheid, provincie, recreatieschap en gemeente een groot aantal regels vastgesteld. Het opstellen van die regels alleen is echter niet voldoende, ze dienen ook te worden gehandhaafd. Door de regels consequent en op een integrale manier te handhaven, wordt rechtsgelijkheid gestimuleerd omdat de regels voor alle inwoners op dezelfde manier worden toegepast.
De gemeente wil de komende jaren haar handhavingsbeleid versoberen en haar activiteiten richten op de wettelijk verplichte taken en handhavingverzoeken. Daarnaast wil het college een groter beroep gaan doen op de eigen verantwoordelijkheid van inwoners en ondernemers. Aanspreken op onwenselijk gedrag van anderen is niet primair een taak van de overheid, maar is ook een taak van inwoners en bedrijven. B en W stellen dat de gemeente niet meer alles op zich kan nemen en dat inwoners en organisaties nadrukkelijk op hun eigen kracht worden aangesproken.