Taalcoaching in de Ronde Venen
Ook in de Ronde Venen wonen veel mensen die buiten Nederland geboren zijn. Integratie is voor hen (en ons) heel erg waardevol. Taal is daarbij waarschijnlijk het allerbelangrijkste hulpmiddel om "erbij" te kunnen horen. We kennen inmiddels vele "generaties" nieuwe Nederlanders. Daaronder zijn nog veel mensen die graag geholpen willen worden onze lastige taal beter onder de knie te krijgen. In de Ronde Venen zijn twee organisaties actief die vrijwilligers zoeken en die vervolgens inzetten als taalcoach. Zij zoeken versterking. Vandaar dit artikel.
We spreken met Jacky Cordoba van VluchtelingenWerk Midden-Nederland (afdeling Ronde Venen) en Bas de Vree van Gilde De Ronde Venen. Deze organisaties werken nauw samen in onze gemeente. VluchtelingenWerk richt zich op mensen die recent als vluchteling in de Ronde Venen zijn komen te wonen. Zij krijgen vaak een bredere begeleiding bijvoorbeeld ook op het vlak van huisvesting en het begeleiden naar opleiding en werk. Het Gilde staat juist klaar voor de overige (nieuwe) inwoners. Het Gilde begeleidt bijvoorbeeld mensen afkomstig uit Brazilië, China en Amerika. Maar ook mensen die hier al langer zijn uit Marokko, Turkije, Rusland en Afghanistan. We helpen mannen én vooral vrouwen. Incidenteel helpen we ook kinderen met taalproblemen.
Taalcoaching is geen lesgeven. Het is conversatie, meestal één uur per week. In dat uur worden wat nieuwe woorden geoefend, wordt op uitspraak gelet en worden vooral ook vragen beantwoord die opkwamen bij de klant in zijn dagelijkse leven in de afgelopen week.
De contacten zijn vaak (heel) gezellig. Men spreekt samen af waar het gesprek plaatsvindt, wanneer en hoe lang of met welke onderwerpen.
Eens per maand komen de taalcoaches samen om hun ervaringen uit te wisselen. Daarbij geven ze elkaar tips en leggen ze eventuele vragen (hulpmiddelen bijvoorbeeld) neer bij de begeleiders.
Bas en Jacky doen beiden hun uiterste best om leuke en passende koppels te maken van een vrijwilliger en een klant. Soms is dat een geweldig gezellige en productieve klik. Soms lukt het wat minder. Bijvoorbeeld als de klant niet veel vragen heeft. Het is dan aan de coach om de klant uit te dagen. Waar het wat minder loopt is juist ook een rol voor de begeleider weggelegd. Jacky en Bas houden de vinger aan de pols door periodiek contact ook met de taalklant zelf.
Wie kunnen als taalcoach mee doen? In principe iedereen die bereid is gemiddeld anderhalf a twee uur per week inzet te leveren. Geduld, begrip en contactuele vaardigheden zijn de belangrijkste functie-eisen. De taalcoach krijgt geen betaling. Maar wel leuke (soms blijvende) contacten met de veelal leergierige klant en zeker ook leuke contacten met de collega taalcoaches. Het zijn van taalcoach is voor de één vooral invulling van behoefte aan nuttige tijdsbesteding (65 plus). Voor een ander kan het passen in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling of juist een poging zijn om je vaardigheden (coaching of begeleiding) nu eens in een heel andere omgeving dan in werk of gezin aan te wenden en daarin zelf weer wat begeleiding te ontvangen.
Heb je belangstelling neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact op met Bas de Vree of Jacky Cordoba. Je wordt dan uitgenodigd voor een voorlichting of voor een individueel gesprek.
Ken je mensen in je omgeving die verder geholpen kunnen worden door een taalcoach dan is contact leggen met het Gilde ook zeer welkom.
VluchtelingenWerk Midden-Nederland
Afdeling De Ronde Venen J
acky Cordoba
tel. 0297-28 36 05 Mail: jcordoba@vwmn.nl
Gilde De Ronde Venen
Bas de Vree
tel. 06 18 63 92 39 of
0297 - 230280
Mail: info@gildenu.nl