001 - Escaperoom aglemeen

Bomenkap in gemeente Aalsmeer door iepziekte


Geplaatst op: 11 september 2012

In de gemeente Aalsmeer zijn vorige week iepen omgezaagd. De iepen waren besmet met de iepziekte. Er zijn twee grote iepen gekapt bij de Dreef, een boom bij de Linnaeuslaan en een iep bij de Kameling Onnesweg in Kudelstaart. De iepziekte kan zich verspreiden en daarom worden de zieke bomen gekapt. Ook voor particuliere bomen is het belangrijk om alert te zijn op de iepziekte. Heeft u een zieke iep dan bent u verplicht deze te verwijderen en het hout af te voeren. Niet als brandhout in voorraad houden, want dan gaat de ziekte verder.

Voorkomen verspreiding
De iepziekte is zeer besmettelijk, zelfs dood hout (bijvoorbeeld meegenomen brandhout) kan voor besmetting zorgen. Vanwege de grote kans op verspreiding is de gemeente verplicht om deze zieke bomen zo snel mogelijk te kappen en kan dit helaas meestal niet in overleg met omwonenden.

Hoe ziet de iep eruit?
Volwassen iepen zijn grote bomen met een brede kroon, die veel licht doorlaten. De iep heeft kenmerkende bladeren. De twee bladhelften beginnen niet op dezelfde plaats aan het steeltje. De vorm van het blad is ovaal en eindigt puntig. In de winter kunt u zien dat de takken een visgraatpatroon hebben.

Wat is iepziekte?
De iepziekte is een besmettelijke bomenziekte, die veroorzaakt wordt door een schimmel die alleen bij de iep voorkomt. De schimmel leeft in de houtvaten, in de stam en in de takken. Hierdoor raken deze verstopt. Voedingsstoffen en water kunnen de bladeren niet meer bereiken en de boom sterft.

Hoe is de iepziekte te herkennen?
De iepziekte komt in de zomer voor. De frisse groene bladeren verkleuren snel naar geel en dan naar bruin. Hierna vallen ze af. Alleen de jonge blaadjes aan het uiteinde van de takken blijven als vaantjes hangen. Als u een aangetaste tak afsnijdt, ziet u zwarte of bruine stippen in de buitenste jaarring.

Hoe wordt de ziekte verspreid?
De iepziekte wordt op twee manieren overgebracht. Als eerste door de iepenspintkevers. Deze kevers leggen hun eieren in verzwakte iepen. De nakomelingen vliegen naar gezonde iepen waarbij ze de schimmelsporen van de zieke iep meenemen. De sporen blijven achter in de beetwonden als ze zich te goed doen aan de gezonde iepenblaadjes. Ten tweede kan de ziekte worden verspreid door wortelcontact tussen gezonde en zieke iepen.

Wat kunt u doen?
Helaas is een zieke iep niet meer te redden. Om te zorgen dat er niet nog meer iepen besmet worden moet de zieke iep zo snel mogelijk opgeruimd worden. Ziet u een zieke iep? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de gemeente Aalsmeer, tel. 0297-3875757.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Bomenkap in gemeente Aalsmeer door iepziekte

In de gemeente Aalsmeer zijn vorige week iepen omgezaagd. De iepen waren besmet met de iepziekte. Er zijn twee grote iepen gekapt bij de Dreef, een boom bij de Linnaeuslaan en een iep bij de Kameling Onnesweg in Kudelstaart. De iepziekte kan zich verspreiden en daarom worden de zieke bomen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: