Gemeente vraagt aandacht voor laaggeletterdheid in week van alfabetisering
Lezen en schrijven: voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld. Maar voor anderhalf miljoen laaggeletterden in Nederland niet. Ook niet voor Cor van Soest. Maandagavond 3 september sprak hij, samen met Carla Gigengack, projectmanager van ROC Midden Nederland, tot de politiek tijdens de commissievergadering Inwonerszaken/Samenleving. Daar vroegen zij aandacht voor de problematiek van laaggeletterden.
Cor leert nu - op latere leeftijd - lezen en schrijven. Hij volgt de basiscursus Nederlands bij het ROC Midden Nederland. En de gemeente betaalt dit. Cor vertelt: "Ik wil graag automonteur worden. Ik ben heel technisch. Maar als automonteur moet je ook kunnen lezen en schrijven." Dit leert Cor nu. "Ik kan nu sms'en."
Cor van Soest heeft de stap durven nemen. Hij schaamt zich er niet voor dat hij (nog) niet goed kan lezen en schrijven. "Maar veel mensen die laaggeletterd zijn, schamen zich wel", vertelt Carla Gigengack, projectmanager laaggeletterdheid bij het ROC Midden Nederland. "Het is moeilijk om mensen die niet (goed) kunnen lezen en schrijven te bereiken. Wij doen dit door de omgeving goed te informeren: de werkgever, familieleden, buren. Zij kunnen laaggeletterden helpen, en wijzen op het bestaan van cursussen."
Erika Spil, wethouder Samenleving, onderstreept het belang van lezen en schrijven. "Als je het niet kunt, mis je veel. Je bent afhankelijk van de mensen om je heen. Daar staan de meeste mensen niet bij stil." Hoe vul je een formulier in, hoe weet je waar je moet zijn, hoe gebruik je een smartphone of tomtom, en - heel actueel - hoe vul je een stembiljet of andere formulieren in? "Met aandacht voor laaggeletterdheid hoop ik dat mensen die niet (goed) kunnen lezen en schrijven naar een cursus gaan. En zo hun wereld vergroten, en hun kans op een baan. De cursussen zijn in de buurt. En de gemeente betaalt. Zo houden we de drempel zo laag mogelijk. Dus ken je iemand, breng het onder de aandacht", aldus wethouder Spil.
Vanaf vrijdagavond 7 september kunt u Cor van Soest, Carla Gigengack en Erika Spil zien in een interview in het TV-programma Nieuwsronde van RTV Ronde Venen (www.rtvrondevenen.nl). Elk heel uur wordt dit programma herhaald.
Wat kunt u doen?
Ook u kunt een rol spelen in het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Laaggeletterden kunnen hun probleem vaak goed verbergen en vermijden lees- en schrijfsituaties. Herkent u de volgende uitspraken?
• Kunt u dat even voor mij invullen?
• Ik heb een onleesbaar handschrift?
• Ik ben mijn bril vergeten?
Het kan zijn dat deze persoon laaggeletterd is. Wat kunt u doen? Vertel de persoon dat hij niet de enige is. Een op de tien volwassenen is laaggeletterd. Vertel dat er speciale cursussen voor volwassenen zijn, met kleine groepen en persoonlijke aandacht. Via het gratis telefoonnummer 0800 023 44 44 kan iemand informatie krijgen over een cursus in de buurt. Kijk voor meer tips en informatie op www.lezenenschrijven.nl.
Maandag 3 september tot en met zondag 9 september 2012 is de Week van de Alfabetisering. Meer informatie over de Week van de Alfabetisering vindt u op www.weekvandealfabetisering.nl.