D66 gaat voor onderwijs dat werkt, ook in Aalsmeer
Deze week is het kennisdebat gestart op Twitter. Alexander Pechtold van D66 mengde zich als eerste lijsttrekker in dit debat. En dat is ook niet zo vreemd, want onderwijs is één van de belangrijkste speerpunten van D66. Nederland wil een toonaangevende kenniseconomie zijn. Maar met een schamele 7e plaats op de wereldranglijst maken wij dat niet waar. Volgens D66 zit er zand in de onderwijsmotor van Nederland. Decennia geleden hoorden Nederlandse scholen tot de beste van de wereld. De kwaliteit loopt terug, de bureaucratie neemt toe en prikkels werken averechts. Dat ervaren ook de Aalsmeerse scholen. Voor D66 is goed onderwijs de motor van nieuwe welvaart en economische en persoonlijke groei. Volgens D66 moet het onderwijs in onze samenleving weer de aandacht en de kwaliteit krijgen die het verdient. Daarom investeert D66 circa 2 miljard in Onderwijs.
Onderwijs draait om leraren
De leraar in de klas staat centraal, want die bepaalt de kwaliteit van het onderwijs. Daarom investeert D66 in de ontwikkeling en waardering van leraren en de verbetering van de lerarenopleidingen. Zodat leraren zich kunnen richten op hun vak: het geven van onderwijs. De overheid dient terughoudend te zijn in het opleggen van nieuwe regels die rapportageverplichtingen met zich meebrengen en bestaande verplichtingen te heroverwegen.
Een leven lang leren
Een leven lang recht op onderwijs, voor iedereen. Het moet niet uitmaken waar je wieg heeft gestaan, hoe oud je bent of hoe rijk je ouders zijn, ieder mens heeft het recht om haar talenten te ontdekken en ontwikkelen. D66 wil hervormingen binnen het opvang- en onderwijssysteem voor kinderen tot aan groep 3, waaronder een leerrecht vanaf 2,5 jaar. Alleen door hun leven lang te blijven leren, houden mensen kansen op de arbeidsmarkt. Ter bevordering daarvan maakt D66 het sociaal leenstelsel voor bachelor en master opleidingen ook toegankelijk voor mensen ouder dan 30 jaar. D66 wil een leeftijdonafhankelijke leerplicht voor mensen die geen werk en geen startkwalificatie hebben.
Een toegankelijk stelsel voor studiefinanciering.
D66 wil de basisbeurs vervangen door een sociaal leenstelsel en de vrijgekomen gelden investeren in verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. D66 verlengt de terugbetalingstermijn van de lening naar twintig jaar en repareert negatieve effecten van het sociaal leenstelsel voor studenten met een achterstandsachtergrond. De onzinnige langstudeerboete wordt zo snel mogelijk afschaffen.
Voortreffelijk beroepsonderwijs, hoger onderwijs en onderzoek
Zonder goede vakmensen bouwen wij geen kenniseconomie en komt er geen nieuwe groei. Sommige mensen excelleren met hun hoofd, anderen juist met hun handen. D66 wil dat beroepsonderwijs - VMBO, MBO én HBO - weer een volwaardige pijler wordt naast het academisch onderwijs. Het beroepsonderwijs en beroepsonderzoek moeten aansluiten bij wat onze arbeidsmarkt nodig heeft. De kwaliteit van het hoger onderwijs moet in de volle breedte omhoog. Universiteiten krijgen van D66 een sterke focus op fundamenteel onderzoek.
Een uitgebreide lezing van de visie van D66 op onderwijs dat werkt, is te lezen in het verkiezingsprogramma van D66 op www.D66.nl/verkiezingsprogramma . U kunt natuurlijk ook het D66-Aalsmeer campagneteam aanspreken dat op zaterdag 8 september in het centrum van Aalsmeer te vinden is. "Niet voor niets", zo D66 lijsttrekker Alexander Pechtold, "ligt de oplossing van veel huidige problemen in het onderwijs. Goed onderwijs zorgt voor een groter welzijn van de mens en een grotere welvaart in de samenleving. Dat is waar D66 voor staat: Onderwijs dat wérkt! En nu vooruit!"