Kinderen bouwen Aalsmeerse praam tijdens het Nationaal Regenboogevenement
Van 4 t/m 8 juli vindt voor het tweede achtereenvolgende jaar het Nationaal Regenboogevenement plaats op de Utrechtse- en Hollandse Plassen. Op 6 juli zullen de Regenbogen varen op de Westeinderplassen. Niet alleen op het water, maar ook op de wal is genoeg te doen. Gedurende de dag worden diverse kinderactiviteiten georganiseerd. Ruim honderd leerlingen van groep 7 van diverse basisscholen gaan tijdens het Nationaal Regenboogevenement met elkaar een Aalsmeerse Praam bouwen. Koninklijke De Vries Scheepsbouw gaat de activiteit begeleiden. Huib en Tom de Vries, van Koninklijke De Vries Scheepsbouw, waren direct enthousiast over dit project toen dit idee werd geopperd. Tom de Vries: "Ik heb geen moment hoeven nadenken. Natuurlijk moesten we het eerst even overleggen, maar eigenlijk had ik meteen al het idee dat we dit gewoon moeten doen."
De Aalsmeerse praam
De basisschoolleerlingen krijgen in teams van 10 de opdracht om een praam van 3 meter te maken. Deze zal bestaan uit een bouwpakket van multiplex. Dit is licht materiaal, waardoor het voor de kinderen goed te doen is om mee te werken. Huib de Vries: "We kunnen ze dingen uitleggen over de boot, de onderdelen en waar die voor zijn, zodat ze een idee hebben."
Om de veiligheid te waarborgen wordt er geen gebruik gemaakt van zagen en andere gevaarlijke voorwerpen. "We willen wel dat iedereen zijn vingers houdt. Het is een simpel bouwpakket, maar hierdoor komt de praam wel af. Het zou zonde zijn als ze aan het eind een halve praam hebben", aldus Tom de Vries.
"Het gaat ons om de ervaring die de kinderen krijgen met het ambachtswerk. Techniek is tegenwoordig naar de achtergrond geschoven. Er wordt niet zoveel meer mee gedaan en kinderen hebben daardoor geen idee hoe leuk het is. Het zit bij ons in de roots. Wij vinden het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met techniek. Dit is ook de reden geweest dat wij 5 jaar geleden zijn begonnen met het geven van rondleidingen aan basisschoolkinderen over ons terrein. Ze hebben geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Het is gaaf om de verbazing op de gezichten te zien".
Ervaren begeleiders
Tom en Huib doen dit project niet alleen. "Toen het hier binnen bij De Vries ter sprake kwam, was iedereen gelijk enthousiast. In totaal zullen er 5 tot 6 begeleiders zijn die dag, die allemaal vrij hebben genomen om op het Surfeiland aanwezig te zijn. De begeleiders zijn zelf allemaal timmerlui en leermeester op de werf. Dit wil zeggen dat ze bevoegdheid hebben om les te geven."
Typisch Aalsmeers familiebedrijf
Sinds jaar en dag is De Vries Scheepsbouw gevestigd in Aalsmeer. Huib de Vries: "In 1960 begon Han de Vries, mijn grootvader, in Aalsmeer zijn scheepswerf. In 1923 richtten zijn twee oudste zoons, Henk en Johan de Vries een eigen scheepswerf op die zij ‘De Vlijt' noemden. Het bedrijf van Han de Vries ging later met hun samen en sinds 1960 veranderde de werfnaam in ‘De Vries Scheepsbouw', en in 2006 bij het 100-jarig bestaan werd de naam ‘Koninklijke De Vries Scheepsbouw'. Het is een echt Aalsmeers familiebedrijf. Er zitten al vier generaties scheepsbouwers achter elkaar."
Of er een vervolg zit aan het project ‘bouw een bootje' is nog niet duidelijk. Tom de Vries: "Wellicht kunnen we in de toekomst weer zoiets doen. Het hangt heel erg af van hoe het nu gaat lopen, of het allemaal lukt. Daarna moeten we nog maar eens kijken. Het bouwpakket hebben we, dus we kunnen er altijd nog iets mee doen". "Misschien is het wel iets voor de kleintjes tijdens onze eigen familiedag", vult Huib de Vries aan. Eerst 6 juli maar afwachten en zien wat een mooie pramen er gebouwd gaan worden.