Ronald Heringa wint Baambrugse tijdrit
Vrijdagavond was Ronald Heringa uit Groningen de snelste fietser bij tijdrit van IJsclub Baambrugge langs het Amsterdam-Rijnkanaal. De 13,5 kilometer lange rit tegen het horloge telde maar liefst honderd en elf deelnemers. Veel van hen genoten die avond van het eenzame fietsen en uitte hun waardering naar de organisatie van deze rit. IJsclub Baambrugge heeft in de loop der jaren wel wat ervaring opgebouwd met de organisatie van tijdritten maar was afgelopen vrijdag zelf ook verbaast over de soepele manier waarop het evenement verliep.
Tijdrijden vraagt ook de nodige concentratie. Winnaar Ronald Heringa verklaarde echter overgeconcentreerd te zijn geweest gedurende zijn rit. Gevolg daarvan was dat hij veel te snel de afslag van de Westkanaaaldijk naar de finish aan de Indijkweg nam. Heringa had moeten doorrijden naar de Velterslaan om daar te keren. Krachtig remmen, afstappen, keren en weer op snelheid komen bracht Heringa weer terug op de goede weg. Met een finish snelheid van boven de 55 kilometer per uur wist hij uiteindelijk toch te winnen Ook het verhaal van Marti Valks, winnares bij de dames was opmerkelijk. In de week voorafgaande aan de tijdrit was Marti niet minder dan zes keer de Alpe d'huez opgefietst. Dat klimwerk is nu niet bepaald bevorderlijk voor het tijdrijden. Geheel anders was het verhaal van Rhian Ket. De top langebaanschaatser uit Amstelveen had ooit in zijn jonge jaren in Baambrugge de tijdrit gereden en stond nu na 15 jaar weer aan de start. Ket bereid zich momenteel geheel solo voor op het komende schaatsseizoen en gebruikt wedstrijden zoals in Baambrugge om de conditie te testen. Onder de winnaars was er ook succes voor het eigen lid van IJsclub Baambrugge Maria Evers, Maria was de snelste dames pupil.
Bij de wedstrijd vertrokken de deelnemers telkens om de dertig seconden vanaf de Indijkweg De deelnemers waren in onderverdeeld in 7 categorieën die uiteenliepen van pupillen, junioren, senioren tot veteranen van boven de 40 jaar. Veel deelnemers, van de met name de senioren en veteranen, zijn specialisten op het vlak van tijdrijden en staan met speciale fietsen aan de start. Ook in de voorbereiding zijn er grote verschillen. Zo zijn er deelnemers die wat inrijden op het parcours, maar er zijn er ook die zich onder een partytent warmtrappen op een hometrainer en nauwgezet de hartslag en de wattage meter in de gaten houden. De wedstrijd was geslaagd en de deelnemers hadden genoten, dat maakt dat er maar eens nagedacht moet worden over een nog grotere wedstrijd tijdrijden langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Mogelijk dat een Nederlandskampioenschap eens een leuke wedstrijd zou zijn om daar te laten verrijden op de immer winderige lange rechte wegen langs het Amsterdam-Rijnkanaal.