Wethouder Verburg bij ouderavond Groenstrook over alcohol- en drugspreventie
Op 30 mei was in Wellantcollege de Groenstrook in Aalsmeer een thema-avond over het terugdringen van het gebruik van genotmiddelen alcohol en drugs bij jongeren. Wethouder Verburg was bij deze ouderavond aanwezig. Tijdens zijn welkomstwoord ging hij in op de noodzaak van alcohol- en drugspreventie bij jongeren. Wethouder Ad Verburg: ‘De cijfers liegen er niet om. 59% van de Aalsmeerse jongeren tussen de 13 en 16 jaar heeft al alcohol gedronken. 33% van deze jongeren drinken regelmatig 5 glazen of meer op een avond. Dit noemen we overmatig alcoholgebruik. Het alcoholgebruik bij jongeren in Aalsmeer ligt boven het gemiddelde in de regio. Het cannabisgebruik onder jongeren ligt met zo'n 10% net boven het gemiddelde in de regio. Dat geldt ook voor het percentage van 2% van de jongeren dat ooit harddrugs heeft gebruikt. Het terug dringen van schadelijk alcohol- en drugsgebruik is belangrijk voor gemeente Aalsmeer. Daarom werkt de gemeente samen met de GGD om dit bespreekbaar te maken en de jeugd en de ouders voor te lichten.'
Ook gaf de wethouder een compliment aan de meer dan 70 ouders dat zij gekomen waren. Ouders zijn heel belangrijk bij het terugdringen van het gebruik van genotmiddelen, zoals alcohol en drugs, bij jongeren. Ook bedankte hij de school en de ouderraad voor hun geweldige inzet. Zij steken al twee jaar veel tijd in de lessen en het trainen van docenten en in deze ouderavond. Dit voorlichtingsprogramma op het Voortgezet onderwijs valt onder het project 'De Gezonde School en Genotmiddelen'. Dit project bestaan uit lessen voor de leerlingen, training voor docenten, aanpassen van schoolbeleid en bereik van ouders. Onder deze laatste noemer valt de ouderavond. De voorlichting op scholen doen docenten zelf met een programma van de GGD. Docenten kunnen dan ook een aanspreekpunt zijn voor leerlingen. Maar ook door uitleg te geven aan ouders hoe ze moeten omgaan met alcohol- en drugspreventie bij jongeren.
Tijdens de avond was een presentatie over alcohol, blowen en opvoeding van Steffie Nooy, Functionaris Gezondheidsbevordering Jeugd van GGD Amsterdam. Zij ging in op de cijfers van alcohol- en wiet/cannabisgebruik, gaf uitleg over de risico's van alcohol- en cannabisgebruik bij jongeren en wat ouders konden doen. Risico's van alcoholgebruik zijn onder meer hersenbeschadiging, slechte leerprestaties en schooluitval, alcoholvergiftiging of coma, ongelukken en agressie en grotere kans op verslaving op latere leeftijd. Alcohol is extra slecht voor je hersenen tot je 24 jaar. Risico's van cannabisgebruik zijn onder meer geestelijke afhankelijkheid en kanker. Op het moment dat iemand onder invloed is, door blowen, zijn de risico's vermindering van concentratie- en reactievermogen en van korte termijngeheugen. In de presentatie kwam naar voren dat ouders meer invloed op het gebruik van hun kinderen hebben dan ze denken. Het is goed als ouders vooraf regels stellen. Bijvoorbeeld alcoholgebruik mag pas vanaf 16 jaar. Als het kind drinkt of blowt, is het belangrijk dat ouders hun standpunt duidelijk blijven maken en afspraken maken over tijdstippen en hoeveelheid. Ook is het belangrijk dat ze contact houden met hun kinderen en positief gedrag belonen. Het is belangrijk dat ouders er met hun kinderen over praten en de gevolgen van het gedrag bespreken. Ze moeten hun kinderen ruimte geven voor hun eigen mening en interesse tonen. Ook is het belangrijk dat ze de vrienden van hun kinderen kennen. Weet wat uw kind doet, waar hij is en met wie.
Daarna was er interactief theater van het Theatercollectief. Met acteurs werden situaties tussen jongeren en hun ouders nagespeeld. Door de interactie met de acteurs over ‘echte situaties' konden de ouders hier heel veel van opsteken.