Lintjesregen in De Ronde Venen 2012
Negen inwoners van De Ronde Venen hebben vrijdagmorgen 27 april uit handen van burgemeester Divendal een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Allen zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer J.G. Berk (1938, Vinkeveen) is sinds 1995 actief als vrijwilliger bij Paardrijclub De Tijdruiters van Landgoed Ursula. Hij is paardenmenner van de huifkar die wordt gebruikt door cliënten van het Zorgcentrum Huize Ursula. Ook traint hij de paarden om met speciale hulpmiddelen, zoals het huifbed, om te gaan. Vanaf 1995 is de heer Berk tevens actief om sponsors te werven voor De Tijdruiters. Door zijn inspanningen heeft de paardrijclub onder andere een buitenmanegebak (1997), een binnenbak (2001), een huifbed en huifbedritten (2009/2010) en een pad door het Vijverbos van Landgoed Ursula (2011) kunnen realiseren. Vanaf 2001 is decorandus lid van diverse commissies van Tennisvereniging De Ronde Venen en verricht hij opruim-, schoonmaak- en reparatiewerkzaamheden bij de vereniging. Tevens was hij onder andere betrokken bij de verbetering van de tennisbanen en de verbouwing van het clubhuis.
Mevrouw T.M. Bluemink-Sloesarwij (1946, Wilnis) is sinds 1965 als vrijwilliger actief bij muziekvereniging Viribus Unitis in Wilnis. Bij alle activiteiten van de muziekvereniging treedt zij op als gastvrouw en zij is al ruim 46 jaar de ‘duizendpoot' van de vereniging. Sinds 1982 is zij ook lid van de activiteitencommissie. Tevens maakt zij bijna al de benodigde kleding voor de leden, zoals de pantalons, de hesjes en de baretten. Dit jaar heeft zij, met hulp van andere vrijwilligers, 60 Weense Operettejurken gemaakt voor de lustrumuitvoering van 2012. Ook het vaandel dat tijdens de brand in de jaren negentig beschadigd raakte is door haar hersteld. Zij heeft een duplicaat gemaakt dat nu meegaat met de optredens.
Van 1977 tot 1987 was decoranda bestuurslid/secretaris van de Wilnisse Oranjevereniging. In deze functie was zij medeorganisator van de activiteiten tijdens Koninginnedag en de viering van de 5e mei in Wilnis. Daarbij was vooral 1985 een gedenkwaardig jaar, door de extra activiteiten vanwege het 900-jarig bestaan van Wilnis.
Vanaf 2003 is zij vrijwilliger bij het Johannes
Hospitium De Ronde Venen. Deze instelling verleent palliatieve zorg aan iedereen die daar in de laatste fase van zijn of haar leven behoefte aan heeft. Met veel geduld en toewijding zorgt zij voor de bewoners en zij heeft altijd een luisterend oor. Ook is ze altijd bereid in te springen voor collega-vrijwilligers en is zij immer aanwezig op thema- en motivatie-avonden die worden georganiseerd.
De heer C. Burggraaf (1954, Abcoude) heeft sinds 1978 verschillende functies vervuld bij de Abcouder Harmonie. Van 1978 tot 2005 was hij secretaris, sinds midden jaren '80 lid van de barcommissie en vanaf 1994 administrateur. In deze laatste hoedanigheid verzorgt hij nauwgezet de donateursregistratie.
Tijdens de feestweek verzorgt hij voor dag en dauw de koffie die nodig is voor de verkoop bij de paardenmarkt en de nodige versnaperingen, broodjes en andere lekkernijen.
Decorandus is een vaak gevraagd man voor de feestcommissies. Hij droeg onder andere zijn steentje bij aan de festiviteiten rond het 75-, 90- en 100-jarig bestaan van de Harmonie. Ook is hij nauw betrokken bij (de oprichting van) de Fred de Breij Stichting. Deze stichting spaart geld voor de Harmonie voor de aankoop van nieuwe uniformen en instrumenten en organiseert als het nodig is acties in samenwerking met de Harmonie.
Sinds 2000 is hij muzikaal leider van De Geinpiepers.
De heer J. Koppenol (1938, Mijdrecht) was van 1985 tot 2000 penningmeester van Bowling Vereniging Mijdrecht (BVM) en lid van de kascontrolecommissie. Op 17 april 2005 is hij benoemd tot erelid van de vereniging. Vanaf januari 2009 maakte hij deel uit van de commissie die zich inzette voor een nieuwe bowling in Mijdrecht. Deze heeft uiteindelijk een onderkomen gevonden naast het Veenweidebad.
Vanaf 1988 tot 2009 was de heer Koppenol penningmeester en vanaf 2009 lid van de kascontrolecommissie van de Vereniging Paardrijden Gehandicapten (Prins Willem Alexander Manege) in Amsterdam. Tevens verrichtte hij allerlei hand- en spandiensten bij de vereniging, bij zijn afscheid werd hij benoemd tot erelid. Vanaf juli 2001 is decorandus verbonden aan de Stichting Topsport Argon in Mijdrecht. Eerst (tot 2011) als penningmeester en sindsdien als administrateur. Ook was hij van 1968 tot 1973 bestuurslid van de vereniging Club- en Buurthuiswerk te Volendam.
De heer R. Molensky en mevrouw R. Molensky-Schüler (1943 en 1950, Vinkeveen) zijn sinds 1989 actief vanuit de diaconie van de Immanuëlkerk in Amersfoort. Tot 2009 verzorgden zij kerstpakketten die verstrekt werden aan hulpbehoevenden tijdens de weken voorafgaand aan de kerstperiode. Van 1990 tot 1999 verzorgden zij naast de samenstelling van de kerstpakketten ook de soep die verstrekt werd aan de daklozen. Van 1990 tot heden zijn zij de verzorgers van de wekelijkse voedselpakketten die vanuit de diaconie worden verstrekt door de voedselbank (die is voortgekomen uit de eerder genoemde activiteiten).
Vanuit de door hen opgerichte Stichting Prismay ondersteunen decorandi - met de verzorging van voedselpakketten - de Stichting Victory Home. Naast deze werkzaamheden organiseren de heer en mevrouw Molensky jaarlijks kerst- en paasmaaltijden ten behoeve van de armen en hulpbehoevenden.
Naast de diverse hand- en spandiensten ten behoeve van de kerk, zet het echtpaar zich onder andere in ten behoeve van de zondagsschool en hebben zij de Stichting Ho Stop in Amersfoort ondersteund. Deze Stichting heeft vele jaren vakanties georganiseerd voor één-ouder gezinnen, alleenstaanden en kinderen die om wat voor reden dan ook, niet op vakantie konden.
Mevrouw J.M. Pothuizen-Rekelhof (1942, De Hoef) is sinds 1960 collectant voor de Stichting KWF Kankerbestrijding, vanaf 1975 collectant voor het Astmafonds en vanaf 1990 collectant voor het Reumafonds en de Nederlandse Hartstichting. Van 1974 tot 1998 was zij chauffeur voor de Stichting Buurtbus en vanaf 1989 vrijwilliger en bestuurlid ‘bezoekwerk' van de Nationale Vereniging de Zonnebloem, afdeling Wilnis/De Hoef. Decoranda verricht bezoekwerk en zet zich onder andere in voor de Zonnebloemvakanties.
Sinds 1990 bezorgt zij warme maaltijden voor Tafeltje-dek-je en verleent ze hulp aan haar twee hulpbehoevende buurmannen. Ook is ze sinds 1991 (mantel-)zorgverlener ten behoeve van haar meervoudig gehandicapte neef in verpleeghuis Maria Oord en verzorgt zij onder andere het bezoekwerk, de maaltijden en de hulp bij het douchen.
De heer H.C. van Schaik (1960, Baambrugge) is sinds 1970 actief lid van de drumband van de Koninklijke Abcouder Harmonie. Hij organiseert onder andere studieweekenden en is betrokken bij de organisatie van diverse jubileumvieringen. Bij herdenkingen fungeert hij als ‘loper' en daarnaast is hij onder andere ook actief als chauffeur en geeft hij lessen aan de jongere drumbandleden.
Van 1992 tot 2007 was decorandus actief lid van Manege De Slotruiter in Abcoude en was hij onder andere als bestuurslid betrokken bij ‘opbouw manege en stalonderhoud' en lid van diverse commissies, zoals de activiteiten-, bouw- en jubileumcommissie. Tevens was hij lid van de Stichting die de vereniging financieel controleert. In 1994 was hij betrokken bij de realisatie van de nieuwbouw van de accommodatie.
Vanaf 1997 is hij voorzitter van de werkgroep Drumband van de Koninklijke Abcouder Harmonie. Hij verricht tevens alle voorkomende reparatie- en bouwwerkzaamheden binnen het harmoniegebouw. Ook levert hij zijn bijdrage aan het mede-organiseren en begeleiden van diverse evenementen.
Van 1998 tot heden is hij bestuurslid van de Stichting Intocht Sint Nicolaas Abcoude Baambrugge en is hij betrokken bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Van 1999 tot 2007 was hij penningmeester van de Menclub Abcoude en tevens initiator en organisator van diverse activiteiten. Van 2001 tot 2006 was hij coördinator van de ringmeesters ten behoeve van de jaarlijkse paardenkeuring tijdens de Feestweek van Abcoude. Vanaf 2003 is hij voorzitter van de Oranjevereniging Baambrugge.
Mevrouw C. Tijssen-Griffioen (1939, Mijdrecht) is sinds 1972 penningmeester van de Gymclub Beter Bewegen voor vrouwen, verzorgt de administratie en organiseert diverse activiteiten. Van 1984 tot 2009 was zij lid van het dagelijks bestuur van de Vrouwenraad Mijdrecht-Wilnis en zette zij zich in voor de organisatie van diverse cursussen. Ook was zij betrokken bij de multiculturele bijeenkomsten en vertegenwoordigde zij de afdeling Mijdrecht van de Christelijke-Maatschappelijke Vrouwenvereniging Passage in de Vrouwenraad.
Vanaf 1986 is zij lid van het wijkpastoraat en ouderenbezoeker en gastvrouw voor de Protestantse Gemeente Mijdrecht, locatie St. Janskerk. Van 1990 tot 2011 verrichtte zij bij verschillende mensen (mantel-)zorg. Van 1993 tot heden is zij organisator van het ‘Creatief Clubje' en verzorgt zij de activiteiten en culturele uitstapjes.
Sinds 2000 is mevrouw Tijssen-Griffioen vrijwilliger bij de Bibliotheek Mijdrecht en ondersteunt zij de klanten. Van 2002 tot 2008 was zij tweede secretaris van de eerder genoemde Christelijk-Maatschappelijke Vrouwenvereniging Passage, afdeling Mijdrecht. Vanaf 2007 is zij vrijwilliger bij de Wereldwinkel De Ronde Venen in Mijdrecht en regelmatig aanwezig bij presentaties en/of de verkoop op markten. Verder organiseert decoranda sinds medio 2011 een bridgeactiviteit voor ouderen.
In 2009 eindigde mevrouw Tijssen-Griffioen als tweede bij de verkiezing van ‘Vrijwilliger van het Jaar' in De Ronde Venen.