Museum De Ronde Venen wil zoektocht met College niet opgeven
Afgelopen woensdag 28 maart heeft het college van De Ronde Venen in een persverklaring naar buiten gebracht dat gemeente en partijen geen overeenstemming hebben weten te bereiken over een oplossing voor het huisvestingprobleem van Museum De Ronde Venen. Net als het college is ook het museumbestuur erg teleurgesteld over deze uitkomst. Samen met de partijen De Boei en Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen is hard gewerkt aan een oplossing voor de huisvesting van het Museum. College heeft in de personen van wethouders Kees Schouten en Erika Spil die zoektocht constructief gevolgd en begeleid. Helaas blijkt een oplossing binnen de omgeving van De Boei en de Bibliotheek voor het Museum financieel niet realiseerbaar. De jaarlijkse exploitatie en de huizenhoge investeringsrekening, onder meer om de Veensteekmachine naar het dorpshuis van Vinkeveen te brengen en daar een dok te maken, gaat de draagkracht van het Museum te boven.
Het bestuur en directie gaan zich daarom in de komende periode, samen met de ondernemer waarvan de huidige museumpanden worden gehuurd, bezinnen op een wijze waarop de raadsmotie alsnog constructief ingevuld kan worden. Er zijn in dit stadium nog een aantal alternatieve locaties welke onvoldoende zijn onderzocht en zeker kansrijk zijn voor herhuisvesting van het museum. Wij roepen hierbij de gemeenteraad dan ook op om de inhoud van de motie overeind te houden en het college te vragen samen met het museum deze ultieme zoektocht naar geschikte huisvesting te voltooien.
De locaties die wij nog verder tegen het licht willen houden zijn in eerste instantie de locatie De Heul en de locatie Winkelpolder Noord te Vinkeveen. Gedurende de afgelopen maanden hebben ondernemers zich bij het museum gemeld met initiatieven en plannen, waar het museum aan gekoppeld zou kunnen worden. Hierdoor kan een kansrijke publiek-private alliantie ontstaan, welke zeer goed past in deze tijden van financiële krimp waarin meer (cultureel) ondernemerschap wordt verwacht. Deze locaties zijn in een eerder stadium niet verder onderzocht, aangezien het museum haar vertrouwen en de intentie heeft uitgesproken om met het college tot een oplossing te komen.
Museum De Ronde Venen beheert een unieke erfgoedcollectie van De Ronde Venen en vertelt daarmee het verhaal van het veenlandschap waar wij dagelijks in en mee leven. In het museum werken twee parttime professionals en een grote groep vrijwilligers dag in, dag uit om dit stukje geschiedenis levend te houden. Het topstuk van het museum is de laatste Veensteekmachine van Nederland. Deze enorme baggermachine is de laatste representant van de 800 jaar durende turftijd in De Ronde Venen, waarin nog steeds menig inwoner zijn roots heeft liggen. In het museum worden de herinneringen bewaard en de verhalen weer tot leven gebracht van de mensen die eeuwenlang leefden en ploeterden in dit veenmoerasgebied.