Overleg over verhuisplannen Museum De Ronde Venen gestrand
In opdracht van de raad heeft het college de afgelopen maanden gewerkt aan een oplossing voor het huisvestingsprobleem van het Museum De Ronde Venen. De meest kansrijke optie voor herhuisvesting van het museum is uitgewerkt door de drie betrokken partijen: De Boei, de bibliotheek en het Museum De Ronde Venen, en is voorgelegd aan het college. Het college was bereid onder voorwaarden deze plannen tot een maximum bedrag te financieren. Het museum ziet echter geen mogelijkheden aan de voorwaarden voldoen. Het college heeft daarop aangegeven open te staan voor suggesties en ideeën, maar laat het initiatief bij de drie partijen.
Het college heeft verschillende mogelijke nieuwe locaties voor het museum onderzocht en de bijbehorende financiën in kaart gebracht. De onderzochte locaties zijn: Fort Amstelhoek, de Klinkhamerlocatie aan de Baambrugse Zuwe en De Boei/bibliotheek in Vinkeveen. De locatie De Boei/bibliotheek is volgens het college de meest kansrijke optie. Deze optie is daarop uitgewerkt door de drie betrokken partijen: De Boei, de bibliotheek en het Museum De Ronde Venen. Zij stellen voor het museum te huisvesten in de bibliotheek, en de bibliotheek in een moderne en compactere versie te verhuizen naar De Boei. De Boei laat de schietbaan verbouwen, zodat nieuwe huurders hun intrek kunnen nemen in De Boei. De Veensteekmachine krijgt in dit voorstel een plek naast de bibliotheek, zodat de collectie en de Veensteekmachine bij elkaar blijven. Deze plannen zijn op een bijeenkomst op 15 februari jl. besproken en verheugd over het goede resultaat heeft het college de partijen gevraagd dit voorstel financieel uit te werken.
In alle voorgelegde financiële oplossingen zal de gemeente minimaal 150.000 euro moeten bijspringen bovenop de kosten voor de verhuizing van het museum van 230.000 euro. In de optie dat De Boei de bibliotheek koopt en de ruimte verhuurt aan het Museum De Ronde Venen is dat om de huurkosten voor het museum laag te houden en het gemakkelijker te maken voor De Boei om het pand aan te kopen. Deze optie vindt het college de meest reële en heeft aangegeven bereid te zijn deze 380.000 euro investeren. Het museum houdt hierbij wel een jaarlijks exploitatietekort van 12.000 tot 24.000 euro en een tekort op de verhuisbegroting van 110.000 euro. Het college kan gezien de financiële situatie van de gemeente hier niet verder in tegemoet komen en stelt als voorwaarden voor de investering van 380.000 euro dat het museum een sluitende meerjarenexploitatie en een sluitende verhuisbegroting heeft, en de komende jaren rekening houdt met een eventuele terugloop van de subsidie. Het Museum De Ronde Venen heeft hierop richting het college aangegeven geen mogelijkheden te zien om door middel van bezuinigingen de begrotingen sluitend te krijgen. Ook gaf het museum aan niet in staat te zijn de bezoekersaantallen omhoog te krijgen en zo de zaak financieel rond te krijgen. Het museum verwacht tot 2015 ongeveer 7000 bezoekers te trekken.
Het college heeft het museum persoonlijk van dit besluit op de hoogte gesteld. Daarbij heeft ze aangegeven uiteraard open te staan voor andere suggesties en ideeën, maar laat het initiatief hiervoor bij de drie partijen.
Tijdens de begrotingsraad van november 2011 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen, waarin staat beschreven dat het college samen met het Museum De Ronde Venen moet zoeken naar een oplossing voor het museum. Het museum herbergt cultureel erfgoed, dat volgens de motie moet worden behouden en uitgebreid. Het college heeft de raad door middel van een memo laten weten dat de uitwerking van deze motie over de herhuisvesting van het museum voor alle partijen strandt op financiën.