Rekenkamercommissie: gemeente is niet duidelijk
De gemeente moet veel exacter aangeven welke doelen zij nastreeft op het gebied van welzijn. Door de doelen specifieker en explicieter te formuleren, kan ook beter worden beoordeeld of ze worden gehaald en kunnen duidelijker afspraken met Stichting De Baat worden gemaakt over de subsidiëring. Tot die aanbeveling komt de Rekenkamercommissie De Ronde Venen in het onderzoeksrapport naar de subsidiëring van Stichting De Baat 2010.
De Rekenkamercommissie heeft de relatie onderzocht tussen de beleidsdoelen die de gemeente wil realiseren op het gebied van welzijn en de subsidiëring van De Baat. De stichting ontving in 2010 bijna één miljoen euro subsidie van de gemeente. Van dat bedrag werden onder andere vrijwilligers ondersteund en sociaal-cultureel- en jongerenwerk gefinancierd.
De Rekenkamercommissie komt in haar rapport tot de conclusie dat het gemeentelijke welzijnsbeleid onvoldoende SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) is geformuleerd. Ook de afspraken die met De Baat worden gemaakt zijn niet specifiek en meetbaar. De Rekenkamercommissie concludeert verder dat het hele proces van subsidie aanvragen door De Baat tot afrekenen voor verbetering vatbaar is. Tevens concludeert de commissie dat de overheadkosten van Stichting de Baat aan de hoge kant zijn.
De belangrijkste aanbeveling van de Rekenkamercommissie is om de welzijnsdoelen expliciet, specifiek en meetbaar te beschrijven en deze doelen te koppelen aan afspraken die met De Baat worden gemaakt. De gemeenteraad heeft als belangrijke taak de kaders van het welzijnsbeleid vast te stellen. Op die manier wordt voor alle partijen duidelijk welke doelen worden nagestreefd, wanneer die zijn bereikt en welke kosten dit met zich meebrengt. De commissie beveelt eveneens aan om duidelijke afspraken over overhead en kosten per product te maken. Daarnaast wordt aanbevolen de raad te betrekken bij de voorgenomen fusie met andere welzijnsinstellingen en de raad kaders te laten opstellen voor die fusie.
De Rekenkamercommissie heeft het onderzoeksrapport donderdag 1 maart 2012 aangeboden aan de gemeenteraad. Het rapport wordt maandag 12 maart 2012 besproken in de commissie Inwonerszaken/Samenleving.
De Rekenkamercommissie ondersteunt de raad in zijn kaderstellende rol en controlerende taak.