Integraal veiligheidsbeleid gemeente rekent op actieve burgers
De gemeente Aalsmeer heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het veiliger maken van Aalsmeer en Kudelstaart. Er is vooral gezocht naar een samenwerking met interne en externe partijen om in een zo vroeg mogelijk stadium te komen tot een zo veilig mogelijke omgeving. Dit heeft mooie resultaten opgeleverd. Uit metingen blijkt dat Aalsmeer, in vergelijking tot de regio, een hoog veiligheidsniveau heeft. Ook de inwoner van Aalsmeer voelt zich veiliger dan inwoners in de regio.
Actieve houding
Het is goed om de positieve situatie vast te houden maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. De gemeente Aalsmeer werkt daarom aan nieuw meerjaren veiligheidsbeleid. Dit beleid is een basis voor het werken aan de lokale veiligheid en die, onder de coördinatie van de gemeente, in het teken staat van samenwerking met veiligheidspartners zoals brandweer, politie, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Op de bewoners van Aalsmeer wordt ook een beroep gedaan in het nemen van een eigen verantwoordelijk door ‘zelfredzaam' te zijn. De gemeente is geholpen bij een actieve houding van burgers. Als zij zaken signaleren en doorgeven en daarbij daadwerkelijk gehoor vinden, staat de gemeentelijke organisatie sterker en kan de veiligheid snel op orde worden gebracht.
Concept bij publieksbalie
In het nieuwe veiligheidsbeleid is onder andere te lezen dat de gemeente Aalsmeer zich de komende jaren richt op de speerpunten huiselijk geweld, woninginbraken, jeugdveiligheid, veilig ondernemen en crisisbeheersing/rampenbestrijding (brandveiligheid en zelfredzaamheid). Een concept van het Integrale Veiligheidsbeleid 2012 - 2014 ligt tot 14 maart 2012 voor een ieder ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis in Aalsmeer.