D66 wil stopzetten kaalslag van plantsoenen en perken
Na verontrustende berichten van inwoners heeft D66 het college met klem verzocht het beleid om te besparen op het groenbeheer te heroverwegen en de uitvoering onmiddellijk te staken.
Volgens D66 leidt dit tot kaalslag van perken en plantsoenen. En de bewoners wordt niets gevraagd.
Veel inwoners van de kernen Abcoude en Vinkeveen zijn de afgelopen weken op wrede wijze overvallen en kwaad over wat men noemt "de operatie kaalslag". Planten, struiken en bomen worden zonder enige vorm van communicatie of overleg met de inwoners vernield en verwijderd. Deze 'rucksichtlose' vernielzucht is de ijzige uitvoering van een eerder door de gemeenteraad aangenomen bezuiniging op het budget van deze Dienst.
Geen communicatie met bewoners
In Abcoude, een dorp dat trots is op het vele en bijzondere groen, betreft het planten die nog geen twee jaar geleden zijn aangekocht en geplant en waar dus sprake is van volstrekte kapitaalsvernietiging. In Abcoude werden daarbij abusievelijk - zo bleek later - ook plantenbakken niet ontzien en leeg getrokken. Ook plantsoenen waar bewoners op eigen initiatief al enig onderhoud verrichten en groen was geplant, werden - ondanks het verzoek van de betreffende bewoner dit niet te doen - gesloopt.
In Vinkeveen zijn bewoners van de wijk Westerheul geconfronteerd met het weghalen van bossages zonder daarover geïnformeerd te zijn. Er moesten zelfs bosjes bij een voetbalveld aan geloven die een jaar geleden zijn ingericht met een kinderparticipatieproject! Betrokkenen zijn overdonderd en kwaad.
D66 kan niet anders stellen dat de uitvoering op het punt van communicatie volledig uit de rails is gelopen en de operatie te radicaal is ingezet en haaks staat ten opzichte van een aantal andere beleidsvelden van de gemeente. Er is hier totaal geen sprake van een open en communicatieve relatie met inwoners, inzet van duurzaam groen of de door de gemeente onderschreven milleniumdoelstellingen.
De vraag die door de gemeente steeds dringender aan de inwoners wordt gesteld om te participeren, mee te doen en meer eigen verantwoordelijkheid te nemen wordt hier volledig in de wind geslagen. De kaalslag zoals deze nu wordt uitgevoerd draagt hier niet bepaald aan bij.
Kaalslag goedkoper?
Het argument voor deze 'operatie kaalslag' is de bewering dat grasveldjes in het onderhoud goedkoper zijn dan andere vormen van beplanting. Daar bestaan echter onder deskundigen op dit gebied afwijkende meningen over. Zo is bijvoorbeeld het kanten van gras en het bestrijden van onkruid in de grasmat arbeidsintensief en kostbaar. D66 vraagt zich dan ook af of de onderhoudskosten voor het onderhouden van gras wel opwegen tegen het weghalen van de planten.
D66 heeft vragen gesteld aan het college en vraagt om onmiddellijke stopzetting van deze kaalslag.