Het Ontmoetingscentrum, onderdeel van Zorgcentrum Aelsmeer, hield een receptie voor het 10 jarig bestaan. Veel mantelzorgers, vrijwilligers, oud-cliënten en medewerkers bezochten de receptie. Wethouder Zorg en Welzijn Ad Verburg opende de bijeenkomst. Hij gaf aan dat hij als Wethouder vanaf het begin betrokken bij het Ontmoetingscentrum, nog in de tijd van de vorige directeur van het Zorgcentrum Jan Dreschler. En dat hij ook zorggedragen heeft voor extra steun voor het Ontmoetingscentrum. Wethouder Verburg: ‘In die tijd was het al duidelijk dat er steeds meer inwoners met dementie kwamen, mede door de vergrijzing. Ik ben blij dat we met het gemeentebestuur die keuze hebben gemaakt. Er staat nu een fantastisch team onder leiding van Ellen Millenaar. De medewerkers en betrokken vrijwilligers van het ontmoetingscentrum doen heel belangrijk werk en bieden een ondersteuningsprogramma voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Cliënten worden geholpen om te gaan met de gevolgen van hun ziekten en ze bieden naasten informatie en steun. Het is ook een grote ontlasting voor mantelzorgers. De activiteiten bestaan onder andere het uit activeren van de hersenen door spel, bewegen en het terughalen van herinneringen. Maar ook sociale contacten zijn belangrijk en wandelen is een vast onderdeel.’ Wethouder Verburg vroeg om een applaus voor iedereen die hier een bijdrage aan leverde.
De komende jaren stijgt het aantal ouderen in Aalsmeer, net als in de rest van Nederland. Daarmee neemt de zorg voor dementerende ouderen ook toe. Om er voor te zorgen dat zij zo lang mogelijk veilig thuis kunnen blijven wonen, heeft het college van burgemeester en wethouders de ‘Dementie-aanpak Aalsmeer 2014-2018’ laten ontwikkelen. Over het algemeen willen dementerenden het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Ook hun mantelzorgers hebben vaak deze wens. De gemeente wil doen wat nodig is om dit mogelijk te maken. Er wordt vooral ingezet op die mensen, die hulp en ondersteuning het meest nodig hebben. In de nieuwe aanpak zijn dan ook in integrale veiligheidschecks en maatwerk op het gebied van veiligheid, waaronder het installeren van brand- en CO-melders belangrijk.
Eén op de vijf inwoners heeft kans om dementie te krijgen. In Aalsmeer bijna 500 inwoners. Aangezien de gevolgen ingrijpend zijn voor zowel de patiënt, mantelzorger als omgeving zet de gemeente Aalsmeer de komende jaren hier vol op in. Zo stelt de gemeente voor (beginnend) dementerenden en hun mantelzorgers een dementie-app beschikbaar, gaan we risico gestuurd werken en intensiveren we de respijtzorg om mantelzorgers ruimte te bieden.