IVN-lezing over Klauwieren
Wel eens gehoord van de Grauwe Klauwier en de Klapekster? Wilt u meer weten over deze vrij onbekende vogelsoorten? Kom dan op dinsdag 7 februari naar de lezing door Marijn Nijssen over in Nederland voorkomende klauwieren. De lezing begint om 20.00 uur en wordt gegeven in NME-centrum De Woudreus, Pieter Joostenlaan 28a in Wilnis. De toegang is gratis.
Tot het midden van deze eeuw was de Grauwe Klauwier een broedvogel in Nederland. In het polderland was hij schaarser dan in de duinen, maar hij ontbrak bijna nergens. In totaal ging het om tenminste enige duizenden paren. Door zijn typische gedrag, met name het opspietsen van insecten, stond de vogel bekend onder tal van volksnamen als Negendoder, Bruine Doorndraaier en Bremspelder. Nu zie je deze bijzondere vogels vrijwel niet meer in Nederland, laat staan in onze regio. In de winter heb je nog wel kans om in onze buurt een overwinterende Klapekster te zien bijvoorbeeld in de Diemer Vijfhoek nabij Amsterdam. 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Klauwier zodat deze vogelsoorten extra aandacht krijgen.
Marijn Nijssen doet al 20 jaar onderzoek naar de Grauwe Klauwier die in Nederland broedt en de Klapekster die hier overwintert. Hij gaat ons alles vertellen over de kansen en bedreigingen voor deze vogels. Zijn ze ten dode opgeschreven in Nederland of gaan ze juist vooruit in aantal? En welk beheer helpt daarbij? Hoe zit dat nu met het maken van een voorraadkast opgeprikte muizen, kikkers en kevers? En waarom zitten ze toch altijd bovenin topjes van struiken en bomen? Op 7 februari krijgt u alle antwoorden in een boeiend verhaal.
Voor meer informatie kunt u bellen naar 0297534562. Zie ook www.ivn.nl/derondevenen&uithoorn.