'Rijk onderwijsaanbod Jenaplanbasisschool Vlinderbos'
Een van de basisbeginselen van Jenaplanbasisschool Vlinderbos in Wilnis is dat elk kind uniek is. Klassikaal lesgeven past dan ook niet in dit systeem. Het begint al bij de kleuters. De ontwikkeling van kleuters kan zo snel gaan dat de klassieke overgang naar groep 3 in september soms wringt. Vandaar dat het Vlinderbos een overgang naar groep 3 na de herfstvakantie of de kerstvakantie mogelijk maakt voor "snelle" kleuters.
Op Vlinderbos is aandacht voor elk kind. Er wordt les gegeven op verschillende niveaus en kinderen werken vaak samen in groepen aan bepaalde opdrachten. Kinderen kunnen namelijk ook veel van elkaar leren. Een voorbeeld hiervan is het tutorlezen wat ook prima werkt bij kinderen met dyslexie. Een wat ouder kind kan heel goed de problemen bij het wat jongere kind herkennen en hierop coachen. Het jongere kind ziet de ontwikkeling van het oudere kind en andersom. Dat geeft zelfvertrouwen.
Ondanks het compacten en verrijken en het bestaan van de plusgroep op Vlinderbos, zijn er nog steeds een aantal kinderen die dat niet genoeg vinden. Eva Meijer en Roos Veldkamp uit groep 8 hadden bij de directie aangegeven dat ze tijd over hadden en deze graag nuttig wilden invullen. Of ze daarom Frans mochten leren? De directie was zo gecharmeerd van dit verzoek dat dit initiatief gerealiseerd werd. Een groepje van 5 leerlingen krijgt nu een aantal lessen van een Franse lerares uit het voortgezet onderwijs.
Ook Geert Jan Dierickx uit groep 6 vond zijn gewone taken te makkelijk en wilde graag websites leren bouwen. Ook deze vraag werd serieus onderzocht en mogelijk gemaakt, mede door de inzet van een leerling uit groep 8.
Kortom, op Vlinderbos is voor elk kind een rijk onderwijsaanbod mogelijk.