Gemeente De Ronde Venen zet in op regionale samenwerking bedrijventerreinen
Het college van B en W zet in op regionale samenwerking op het gebied van bedrijventerreinen. Het betreft samenwerkingsafspraken over het verbeteren van de kwaliteit van bestaande bedrijventerreinen en de eventuele aanleg van nieuwe bedrijventerreinen in de regio. De afspraken zullen worden vastgelegd in een regionaal convenant bedrijventerreinen Utrecht-West. De gemeenten Woerden, Stichtse Vecht, Montfoort, Lopik, Oudewater, IJsselstein en de provincie Utrecht hebben daarover een akkoord op hoofdlijnen bereikt. Het regioconvenant zal naar verwachting in december of januari worden getekend.
De gemeente De Ronde Venen wil haar ondernemers voldoende bedrijventerreinen aanbieden maar ziet ook dat de ligging van de regio in het Groene Hart een bijzondere verantwoordelijkheid met zich meebrengt voor intensief en duurzaam ruimtegebruik. Overcapaciteit en leegstand dienen te worden voorkomen. De gemeenten spreken in het convenant af om te focussen op herstructurering en intensief ruimtegebruik van bestaande bedrijventerreinen.
Met de revitalisering van Bedrijventerrein Mijdrecht realiseert de gemeente al een kwaliteitsslag in de openbare ruimte. De gemeente wil stimuleren dat vastgoedeigenaren hun kavels intensiever benutten en - indien dat nodig is - dat zij hun bedrijfsgebouwen een kwaliteitsslag geven of herontwikkelen. Ook de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht kan hierbij een rol spelen. Deze ontwikkelingsmaatschappij wordt gefinancierd door de provincie Utrecht en is voornemens in de regio enkele langdurig leegstaande bedrijfsgebouwen te kopen, te herontwikkelen en opnieuw op de markt te brengen.
Naast de focus op herstructurering van bestaande bedrijventerreinen wordt afgesproken dat iedere gemeente niet ‘zo maar' zijn eigen nieuwe bedrijventerrein kan aanleggen. De gemeenten gaan periodiek de vraag naar bedrijventerreinen monitoren en maken - indien noodzakelijk - jaarlijks vernieuwde afspraken over de planvorming en uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen.
In het regioconvenant worden een aantal potentiële zoeklocaties voor nieuwe bedrijventerreinen opgenomen die zich volgens de regio lenen voor nadere uitwerking. Gemeenten zullen na ondertekening van het regioconvenant voor iedere potentiële zoeklocatie de geëigende trajecten doorlopen. Onderdeel daarvan is het bepalen van de haalbaarheid van de locatie.
Met dit proces willen de gemeenten ervoor zorgen dat een goede afweging van ruimtebehoeften in een regionaal verband leidt tot adequate regionale programmering. Er wordt dan naar behoefte ontwikkeld, niet veel meer en niet veel minder. Dan krijgt gezonde marktwerking een kans en wordt onnodige concurrentie voorkomen.
Onderzoeksbureau Stogo heeft de vraag naar bedrijventerreinen binnen de regio Utrecht-West onderzocht. Uit dit onderzoek komt naar voren dat er binnen de gemeente De Ronde Venen tot 2015 behoefte is aan 11,4 hectare nieuw bedrijventerrein. De Kamer van Koophandel en de Vereniging Industriële Belangen (VIB) schatten de ruimtebehoefte voor onze gemeente hoger.
Een dergelijke ruimtebehoefte kan, zeker niet op termijn, op de bestaande bedrijfsterreinen worden gevonden. De gemeente heeft geen grond voor uitgifte en schat in dat er enkele hectares voorhanden zijn in private handen.
In het regioconvenant worden voor de gemeente De Ronde Venen geen andere zoeklocaties voor de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen opgenomen dan het Natte Bedrijventerrein in Amstelhoek. Voor het Natte Bedrijventerrein Amstelhoek is de wens tot realisering vastgelegd in het Coalitieakkoord ‘Kernachtig Verbinden'. De haalbaarheid heeft het College van B en W nog niet vastgesteld. Daartoe laat zij een onderzoek uitvoeren. De gemeenteraad is het bevoegde gezag voor het nemen van een besluit over een nieuw aan te leggen bedrijventerrein.
"Deze samenwerking past uitstekend bij de inzet van ons college om tot meer samenwerking te komen met onze buurgemeenten. Daarnaast ben ik blij dat het Natte Bedrijventerrein vanuit economisch oogpunt kan rekenen op volle steun in de regio. We kunnen nu onze onderzoeken afmaken en afwegingen maken over de gewenstheid en haalbaarheid van dit bedrijventerrein. Maar door opname in het convenant hebben we wel de belangen en de wensen van ons bedrijfsleven kunnen veiligstellen", aldus wethouder Palm.