Museum De Ronde Venen verheugd met raadsbesluit over toekomst
Het bestuur van Museum De Ronde Venen is verheugd dat de gemeenteraad donderdag 10 november 2011 unaniem een motie heeft aangenomen, waarin wordt gesteld dat het museum behouden moet worden voor de gemeente en het college wordt opgedragen binnen vier maanden met een oplossing te komen voor het dringende huisvestingsprobleem. De komende maanden zullen bestuur en directie zich dan ook maximaal inzetten om samen met het college te komen tot een concreet en haalbaar plan binnen de gestelde termijn.
Al twaalf jaar werkt het museumbestuur, in opdracht van de gemeente, aan professionalisering en vernieuwing. Aangezien de mogelijkheden op de huidige locatie beperkt zijn, is enkele jaren geleden besloten het museum naar een nieuwe locatie te verhuizen: het natuur- en recreatiegebied Marickenland. De plannen voor een cultuurhistorisch bezoekerscentrum, waarin het museum met diverse andere partners zou worden gehuisvest, waren reeds in een vergevorderd stadium. In juni van dit jaar werd echter bekend gemaakt dat de Raad van State het bestemmingsplan voor het Marickenland heeft vernietigd. Hoewel dit proces geheel buiten de invloedsfeer van het museumbestuur lag, werd hiermee ook een streep gezet door de nieuwbouwplannen van het museum.
De huisvestingsproblematiek van het museum is duidelijk. De verhuurder van de museumpanden heeft gesteld dat er ultimo 2011 zekerheid dient te zijn over de toekomst van het museum. De verhuurder, met zijn familie tevens de initiator van het museum, heeft gemengde gevoelens bij het raadsbesluit over het museum. Enerzijds is er blijdschap rond de unanieme steun voor een motie waarin het College wordt opdragen met een haalbaar plan te komen binnen 4 maanden; anderzijds is er nog geen concrete oplossing en dreigt hierdoor weer uitstel. Toch is de ondernemer in kwestie, Jachthaven Börger, nog één keer bereid dat uitstel te geven. Het museumbestuur heeft dan ook twee maanden extra gekregen boven de datum 31 december 2011. Ligt er dan geen oplossing, dan ziet hij geen andere keus dan de huur op te zeggen en een bestemming voor de collectie te vinden die buiten de gemeente De Ronde Venen ligt.
Museum De Ronde Venen beheert een unieke erfgoedcollectie op het gebied van de landschapsontwikkeling van De Ronde Venen en het Utrechts veenweidegebied. Het topstuk van de collectie is de laatste Veensteekmachine van Nederland. Deze enorme baggermachine is de laatste representant van de 800 jaar durende turftijd in Vinkeveen en omstreken en bekleedt als zodanig niet alleen een sleutelpositie in de lokale en regionale geschiedenis, maar ook in de nationale cultuurgeschiedenis. In het museum worden de herinneringen bewaard en de verhalen weer tot leven gebracht van de mensen die eeuwenlang leefden en werkten in dit veenmoerasgebied.