Hoge Raad stelt gemeente De Ronde Venen in gelijk: nutsbedrijven moeten eerder betalen voor verleggen leidingen
De kosten voor het verleggen van gas- en elektriciteitskabels bij reconstructies van wegen, moeten voortaan eerder door nutsbedrijven betaald worden en zijn niet meer voor een groot deel automatisch voor rekening van de gemeente. Dat is de kern van een uitspraak die de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, vrijdag 28 oktober heeft gedaan in een geschil tussen De Ronde Venen en de nutsbedrijven Stedin/Enbu/Eneco.
De uitspraak van de Hoge Raad, waartegen geen beroep meer mogelijk is, is van belang voor alle Nederlandse gemeenten. Gemeenten lopen bij reconstructies van wegen en straten namelijk vaak tegen hoge kosten aan omdat ze in alle gevallen ook de kosten van het verleggen van nutsleidingen moeten betalen, ook in situaties waarin sprake is van oude en dus afgeschreven leidingnetten.
De Ronde Venen heeft zich al geruime tijd geleden op het standpunt gesteld dit niet in alle gevallen terecht te vinden. De gemeente vindt dat nutsbedrijven in die situatie deze kosten moeten betalen. In 2006 heeft de gemeente De Ronde Venen daarom de oude (privaatrechtelijke) verlegregelingen voor elektra en gas opgezegd. In plaats daarvan is een (publiekrechtelijke) verordening opgesteld.
Tegen deze opzegging is Stedin/Enbu/Eneco in beroep gegaan. Op 28 oktober 2011 heeft de Hoge Raad over dit geschil uitspraak gedaan en De Ronde Venen volledig in het gelijk gesteld.
Voor de uitspraak van de Hoge Raad moest de gemeente altijd de volledige kosten voor het verleggen van de gasleidingen betalen en 50 procent van de kosten voor het verleggen van elektriciteitskabels. De Hoge Raad heeft nu geoordeeld, dat de oude privaatrechtelijke verlegregelingen niet meer van toepassing zijn en dat een eventuele financiële compensatie kan plaatsvinden via de door de gemeente vastgestelde verordening. Bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding speelt dan, naast de leeftijd van de leidingen, een belangrijke rol in hoeverre het verleggen van de leidingen te voorzien was.
De uitspraak betekent concreet dat de kosten van het verleggen van kabels en leidingen na 15 jaar volledig door de nutsbedrijven moeten worden betaald. Deze methode betekent, bijvoorbeeld dat bij de reconstructie van de Baambrugse Zuwe die momenteel plaatsvindt, voor de gemeente een financieel voordeel van ruim 270 duizend euro.