Onkruidbestrijding op stoepen en fietspaden in Aalsmeer
In de week van 19 september begint de Gemeente Aalsmeer weer met de onkruidbestrijding. Afhankelijk van het weer zal de ronde twee a drie weken duren. De route is net als voorgaande jaren. Kudelstaart, Hornmeer, Stommeer, Dorp, Industrie en Oosteinde.
De Meerlanden gaat in opdracht de Gemeente Aalsmeer het onkruid tussen de tegels, paden en goten verwijderen. Dit wordt gedaan volgens de DOB (Duurzaam Onkruid Methode). Hoe lang het onkruid bestrijden duurt is weersafhankelijk, bij regen kan er namelijk niet gewerkt worden. Het middel zou dan te snel wegspoelen. Het tractortje met bestrijdingsmiddel rijdt door alle straten van Aalsmeer en Kudelstaart en na de bestrijding is alle onkruid verwijderd.
Deze onkruidbestrijdingsronde wordt twee keer per jaar gedaan. Namelijk voor de zomerperiode en nu aan het eind van de zomer.
DOB (Duurzaam Onkruid Beheer)
Dit is een landelijke methodiek die naast Aalsmeer door veel gemeenten wordt gebruikt. De methode is ontstaan in overleg met drinkwaterbedrijven, die op tegels effectieve onkruidbestrijding mogelijk maakt en afspoeling van onkruidverdelgers terugbrengt tot aanvaardbare niveaus. Met de select-spray methode rijdt er een kleine tractor of vierwielige motor over de verharding welke is uitgerust met een watertank en spuitboom.
Door een detectielens wordt bladgroen 'gezien' en de computer geeft het signaal aan om een paar druppeltjes bestrijdingsmiddel op het plantje te laten vallen. De arbo en milieuregels verplichten dat de spuitboom, de slang en spuitnozels waar het bestrijdingsmiddel uitkomt, afgeschermd is door of landbouwzeil dan wel dikke borstelharen. Deze afscherming is om het zo geheten 'uitwaaien' te voorkomen. Uitwaaien houd in dat het spuitmiddel op de wind weg kan waaien. Met het in bedrijf zetten van de spuitboom laat men deze zakken totdat de borstelharen dan wel het zeil de verharding raakt. Dit voorkomt de kans op spuitschade.
In alle gevallen word bij de select-spray methode gebruik gemaakt van het middel Round-up en werkzame stof Glyfosaat. Glyfosaat is een contactsystemisch middel, dit wil zeggen dat het bestrijdingsmiddel door bladgroen opgenomen word en dan pas in werking gaat. Bestrijdingsmiddel dat op de bodem terecht zou kunnen komen (dit is door het toepassen van sensoren nagenoeg uitgesloten) verliest direct zijn werking en zal natuurlijk worden afgebroken.
Hiermee is het mogelijk te voldoen aan een duurzaam beheer van onkruid op verhardingen tegen relatief lage kosten. Deze methode werkt alleen als de onkruidverdelger wordt aangebracht op de plant. Het onkruid moet dus eerst zichtbaar zijn voordat er gespoten kan worden en na contact met de onkruidverdelger verdwijnt het onkruid.