Het ziet er naar uit dat de dagen van het hertenkamp in Mijdrecht zijn geteld. Het kampje is al meer dan vijftig jaar een belangrijke sociale ontmoetingsplek, maar vanaf 1 januari 2024 wordt het hoogstwaarschijnlijk verboden herten te houden, vanwege gevaar op letselschade bij mensen. ‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze een bezoeker kwaad deden.’ vertelt beheerder Harry Wahlen van het hertenkampje tegen de Volkskrant.
Tekst: De Groene Venen
Sinds 1970 speelt het hertenkamp een sleutelrol in het Utrechtse dorp, als sociale ontmoetingsplek en gratis uitje voor kinderen en hun (groot)ouders. Wahlen, die door de buurtbewoners ‘de hertjesburgemeester’ wordt genoemd, was er van de opening in 1970 bij. Vader Wahlen had de zorg voor de dieren, na zijn overlijden nam moeder Wahlen de voeremmer ter hand. Sinds een aantal jaar zijn Harry en zijn vrouw Annemieke verantwoordelijk voor de hertjes. De kans dat hun kinderen het overnemen is klein: vanaf 1 januari 2024 wordt het houden van herten verboden. Dam- en edelherten staan niet op de lijst met toegestane huis- en hobbydieren die minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorig jaar introduceerde. Alleen de Tweede Kamer kan nog met een motie verandering aanbrengen.
“Wilde dieren zijn niet bedoeld om opgesloten te worden in een klein kampje waar het dier geen ruimte heeft om het vluchtgedrag te vertonen zoals ze dat in de bossen en de velden doen”, sprak minister Adema onlangs in een debat over dierenwelzijn.
“De herten hebben het hier goed”, vertelt Harry. “Ze krijgen goed te eten, zijn nooit ziek en ik heb nog nooit meegemaakt dat ze een bezoeker kwaad deden.” Als het hertenkamp verdwijnt is dat een groot gemis denkt hij: “Het is een plek waar buurtgenoten op een bankje in de zon een praatje maken.”
Gelukkig kunnen de kinderen rond het hek de hertjes nog blijven voeren tot zij zelf volwassen zijn. Hertenhouders mogen hun herten namelijk houden totdat de dieren overlijden. Vanaf volgend jaar moeten de beheerders zorgen dat vrouwtjesherten niet meer zwanger worden. “Op dit moment zijn er vier hindes drachtig’, zegt Wahlen. ‘Herten worden tussen de 15 en 20 jaar oud, dus het kamp kan waarschijnlijk nog zo’n twintig jaar bestaan.”