Vakantiehuisje met glijbaan, barbecue en hangmat of een rustoord voor vogels en planten? Dat is waar de gemeente en provincie maar niet uitkomen op de Vinkeveense Plassen.
Tekst: NOS
Wie moet er meer ruimte krijgen op de Vinkeveense Plassen, de natuur of de mens? Dat is de vraag die al meer dan tien jaar speelt in het gebied van gemeente De Ronde Venen. Het gaat specifiek om de kenmerkende legakkers op de plassen. Om te genieten van het water en de buitenlucht, hebben bewoners uit de regio op die legakkers kleine huisjes gebouwd. Maar volgens 'tegenstanders' gaat die bebouwing ten koste van de natuur.
Tom Hannes is voorzitter van de Belangen Vereniging Vinkeveense Legakkers (BVVL). Hij brengt er graag zijn zomers door samen met zijn familie: "We hebben een keukenhut en een hut met klusspullen. We slapen dan in tenten of op de boot naast het eilandje."
Het klinkt idyllisch, maar de huisjes zijn eigenlijk illegaal. De bouw is jarenlang gedoogd, omdat het bestemmingsplan van de gemeente De Ronde Venen' voor het gebied nog niet rond is.
Dat bestemmingsplan, waarin duidelijk de verdeling van natuur en recreatie moet staan, wordt steeds uitgesteld en aangepast. Daardoor kan de provincie ook geen goedkeuring geven, wat her en der ongeduld wekt.
Natuurnetwerk Nederland
De Vinkeveense Plassen behoren tot het Natuurnetwerk Nederland, een netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden.
Volgens bewoner Tom Hannes willen "die groene jongens helemaal niks" als het aankomt op de recreatiemogelijkheden. Maar Gerard Korthals, voorzitter van De Groene Venen - een vereniging die zich inzet voor behoud en ontwikkeling van de natuur in en rondom Vinkeveen en Waverveen - staat daar anders in.
"Wat wij cruciaal vinden zijn afspraken over zonering, waar bebouwing (en daarmee recreatie) wel en niet mogelijk is, maar ook over afval en water. Bijvoorbeeld de wc, want de plassen zijn niet aangesloten op het riool."
Ook Hannes is voorstanders van duidelijke afspraken zodat iedereen, mens en natuur, kan genieten van de plassen: "Er zijn mensen met enorme windschermen of die van steigerpijpen enorme torens bouwen om vanaf te springen. Weg ermee, dat hoort niet op die legakkers."
Zowel BVVL als De Groene Venen ziet natuur en recreatie dus graag samen verder gaan. Maar krijgen ze daarin steun van de Provinciale Staten?
Voor D66 is het helder: de plassen vallen onder het NNN (Natuurnetwerk Nederland) en daarom moet het bestemmingsplan zich houden aan de Natuurbeschermingswet. Dat betekent geen bebouwing. Maar de partij begrijpt ook dat de bestaande bebouwingen niet zomaar weg kan.
De VVD vindt dat de plassen voor recreanten en natuurliefhebbers toegankelijk moet zijn. Maar er moet wel snel een bestemmingsplan komen om zo de eigenaren duidelijkheid te bieden.
Hoe dan ook: de meningen over de mate van gebruik van de legplassen zijn zowel binnen de gemeente als de provincie verdeeld. Of de komende provinciale coalitie, hoe die er ook uit gaat zien, zich kan uitspreken over het bestemmingsplan, ligt aan de snelheid van de gemeente.