Op 20 maart start de week van het openbaar onderwijs. In deze week organiseren basisscholen in Nederland activiteiten rondom de kernwaarden van het openbaar onderwijs: gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. Wij besteden met Stichting AURO uiteraard aandacht aan deze belangrijke bouwstenen van ons onderwijs. Bij Stichting AURO horen de scholen Toermalijn en De Kajuit in Uithoorn, Twister en Eendracht in Mijdrecht, Willespoort in Wilnis, Pijlstaart in Vinkeveen, Zuidooster en Samen Een in Aalsmeer en OBS Kudelstaart.
Vorig jaar stond voor de scholen de kernwaarde ´Vrijheid´ centraal. Dit jaar kiezen wij voor ´Gelijkwaardigheid´.
Gelijkwaardigheid
Gelijkwaardigheid betekent dat alle mensen, ondanks hun verschillen, als even waardevol worden gezien. We leren kinderen al vanaf de kleuterklas dat er verschillen zijn en dat we dit juist moeten vieren. Wat is het toch mooi om anders te zijn en toch samen te leven en te leren! Op AURO-scholen besteden we daarom aandacht aan verschillen in cultuur, visie of je seksuele voorkeur vanuit de openbaar onderwijs kernwaarde dat we allemaal gelijk zijn. Dit klinkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar het project van de gelijkwaardigheid is pas heel recent opgebouwd en vraagt om onderhoud. Dat gebeurt elke dag op openbare scholen. Daar zijn we trots op.
Lessen en activiteiten tijdens week openbaar onderwijs
In groep 1-4 gaan de kinderen van alle AURO scholen aan de slag met het prentenboek ´Samen hier´ van Oliver Jeffers. Een prachtig boek over gelijkwaardigheid. De kinderen maken vervolgens een aardbol waar zij zelf (én de vele verschillende mensen om hen heen) een plekje op krijgen. De groepen 5-7 maken aan de hand van diverse verhalen een wereldbol waarop gelijkwaardigheid terug te zien is. De leerlingen in groep 8 verkennen elkaars unieke eigenschappen, maar gaan ook aan een collega-school laten zien: wat betekent gelijkwaardigheid bij ons? Want ook het zoeken van verbinding met de wereld om je heen is in de week van openbaar onderwijs heel belangrijk.
Meer weten?
Bent u na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar de openbare scholen en het onderwijs wat hier gegeven wordt? Neem dan gerust eens contact op, de teams vertellen er graag meer over en u bent uiteraard van harte welkom om langs te komen.