Op 10 september is het World Suicide Prevention Day. Een dag waarop we stilstaan bij de mensen die zijn overleden door suïcide, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door suïcide is geraakt. De gemeente plaatst in meerdere dorpen een goudkleurig metalen plaatje op diverse houten bankjes. Daarop staat de tekst van de 113 Zelfmoordpreventiecampagne '1K Z1E J3': 'Een goed gesprek begint met iemand écht zien.' Hiermee ondersteunt de gemeente de 113 Zelfmoordpreventiecampagne.
Echt weten hoe het gaat
Op diverse bankjes in De Ronde Venen zijn vergelijkbare plaatjes te vinden. Wethouder Maarten van der Greft (openbare ruimte) onderstreept het belang van deze campagne en zegt: " Deze bankjes worden een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. Met het bespreekbaar maken van mentale gezondheid kunnen we gezamenlijk levens positief beïnvloeden.”
113 Zelfmoordpreventie
Elke suïcide heeft een impact op de directe omgeving. Jaarlijks worden veel mensen getroffen door het verdriet dat zelfdoding met zich meebrengt. Ondanks deze realiteit rust er nog altijd een taboe op het be-spreken van zelfdoding, vaak gepaard gaand met diepgewortelde schaamte. Terwijl juist een gesprek aanzienlijke opluchting kan bieden en het begin kan zijn van een mogelijke oplossing.
Training voor gesprek over zelfdoding
Het voeren van een gesprek over zelfdoding is voor iedereen mogelijk. Hoewel het spannend kan zijn, is het met de juiste handvaten niet moeilijk. 113 biedt specifieke trainingen om deze gesprekken te leren voeren. Op de plaque staat een QR-code die leidt naar de campagnepagina waar je een gratis een korte online training kunt doen om te leren hoe het gesprek over zelfdoding te voeren.
Verlagen van de drempel
Het doel van de '1K Z1E J3' bankjes campagne is dat veel Nederlanders vertrouwd kunnen raken met 'Eerste Hulp bij Suïcidale Gedachten'. Hierdoor wordt de drempel om te praten over dit onderwerp ver-laagd en kan er meer begrip en steun ontstaan.