Er zijn meer openbare toiletten nodig in De Ronde Venen. Zo is er volgens de Hoge Nood-app in de dorpskernen van Abcoude, Baambrugge, Wilnis, Waverveen en Amstelhoek geen enkel openbaar toilet te vinden. Daarom hebben PvdA/GroenLinks, Seniorenpartij, D66, LEF, VVD en Inwonerscollectief een motie ingediend om de realisering van meer openbare toiletten te onderzoeken en de bewegwijzering naar bestaande openbare toiletten te verbeteren. De motie werd met brede steun aangenomen.
Fractievoorzitter Pieter Kroon (PvdA/GroenLinks): “We zijn blij dat de motie is aangenomen. Voor inwoners en bezoekers van de gemeente is het belangrijk dat er een mogelijkheid is om naar het toilet te kunnen gaan.” Fractievoorzitter Marja Becker (Seniorenpartij) vult aan: “Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 25% van de mensen soms tot regelmatig thuisblijft vanwege het gebrek aan een openbaar toilet.” “Het is dan ook belangrijk dat er meer openbare toiletten komen, bijvoorbeeld door nieuwe toiletten te realiseren of bestaande toiletten openbaar te maken,” aldus fractievoorzitter Joanne Freeve (D66).
Nederland heeft weinig openbare toiletten
In Nederland zijn relatief weinig openbare toiletten in vergelijking met het buitenland. Uit onderzoek blijkt dat 1/3 van de Nederlanders vindt dat het gebrek aan openbare toiletten invloed heeft op kwaliteit van leven. 25% van de Nederlanders blijft soms tot regelmatig thuis vanwege het gebrek aan toiletten. Met name mensen met een aandoening, senioren, vrouwen en mensen met lagere inkomens ervaren hiervan de negatieve impact.
Nieuwe toiletten onderzoeken en goed bewegwijzeren
Om het aantal toiletten in de gemeente te vergroten, dienden PvdA/GroenLinks, Seniorenpartij, D66, LEF, VVD en Inwonerscollectief een motie in. De motie vraagt het college van burgemeester en wethouders om te inventariseren waar in de gemeente nieuwe openbare toiletten gerealiseerd zouden kunnen worden, wat dat zou kosten en of bij alle (semi-) openbare toiletten bewegwijzering aanwezig is vanaf de weg en zo niet, om die alsnog te realiseren. In tenminste elke kern moet een (semi-) openbaar toilet aanwezig zijn.
Daarbij vraagt de motie om ook te kijken naar de mogelijkheden van het benutten van (provinciale) subsidies om nieuwe toiletten te realiseren en het bijvoorbeeld (semi-) openbaar maken van bestaande toiletten in samenwerking met horeca, ondernemers en/of maatschappelijke partners.
Pieter Kroon: “Het college gaat nu aan de slag om dit verder uit te zoeken. Op basis van de uitkomsten kan de gemeenteraad vervolgens besluiten waar nieuwe openbare toiletten gerealiseerd kunnen worden. Daarmee maken we De Ronde Venen weer een stukje toegankelijker en inclusiever!”