Om storingen op het elektriciteitsnet te voorkomen worden in Aalsmeer en Kudelstaart de komende jaren extra transformatorhuisjes geplaatst. De trafohuisjes worden zo goed mogelijk in de omgeving ingepast. Dit is in sommige gevallen niet helemaal mogelijk. De huisjes zijn bittere noodzaak om in de groeiende vraag naar elektriciteit te blijven voorzien en het elektriciteitsnet veilig en betrouwbaar te houden.
Zonnepanelen, elektrische auto’s en fietsen, het elektrisch verwarmen van woningen en bedrijven; het draagt allemaal bij aan een grotere druk op het elektriciteitsnet. Net als in de rest van Nederland dreigen in Aalsmeer en Kudelstaart toekomstige storingen op het net door de grotere vraag naar stroom.
Capaciteit elektriciteitsnet moet omhoog
De capaciteit van het netwerk gaat daarom de komende jaren omhoog. Dit gebeurt onder meer door het plaatsen van meer transformatorhuisjes in buurten en wijken. Bovendien wordt in de regio gewerkt aan het bouwen van grotere en nieuwe onderstations om ook de netcapaciteit in Aalsmeer te vergroten. Op basis van de huidige prognoses moet het aantal transformatorhuisjes in Aalsmeer de komende jaren ongeveer verdubbelen om in de groeiende elektriciteitsvraag te kunnen voorzien.
Als eerste de wijk Hornmeer
In Aalsmeer wordt afgetrapt in de wijk Hornmeer. Netbeheerder Liander gaat daar de komende periode 14 nieuwe transformatorhuisjes plaatsen, de zogeheten compact stations. De oppervlakte van zo’n station is tussen de 6 en 8 m2. De hoogte is ongeveer 2 meter boven maaiveld. Rond het station is ruimte nodig voor eventuele werkzaamheden bijvoorbeeld als er storingen zijn. De oppervlakte van de totale ruimte is ongeveer 25 m2. Op de website van Liander is hierover meer informatie te vinden: https://www.liander.nl/middenspanningsruimte.
Het plaatsen van een huisje
In de eerste stap bepaalt Liander een zoekcirkel waarbinnen een nieuw transformatorhuisje moet worden geplaatst. Afhankelijk van het aantal woningen en bedrijven dat wordt aangesloten, zal de maximale afstand tussen de woningen of bedrijven en het huisje 200 meter zijn. Daarna kijkt de gemeente samen met Liander op welke plek in die zoekcirkel het huisje het best geplaatst kan worden. Daarbij wordt rekening gehouden met zaken zoals veiligheid, verkeer, groen etc. Daarbij is heel belangrijk hoe het huisje het beste ingepast kan worden in de omgeving. We houden daarbij zoveel mogelijk rekening met de belangen van de omwonenden.
Locaties in Hornmeer bekeken
De afgelopen weken hebben medewerkers van Liander en van de gemeente op basis van de bovengenoemde aspecten in de wijk Hornmeer gekeken wat de beste opties zijn voor een nieuw transformatorhuisje. De locatiekeuze is zeer beperkt omdat die mede afhankelijk is van de ligging van de al bestaande huisjes en aanwezige ondergrondse kabels en leidingen.
Planning
De bewoners van de Hornmeer zijn onlangs geïnformeerd over de noodzaak van de plaatsing. Waar dat, gegeven de omstandigheden, mogelijk is krijgen zij ruimte om mee te denken over de plek en de uitstraling van het transformatorhuisje in hun straat. Het bepalen van de definitieve locaties is de volgende stap. Zodra bekend is wanneer en waar gestart wordt met de daadwerkelijke plaatsing van de huisjes, worden de bewoners van Hornmeer weer geïnformeerd. Naar verwachting zullen de huisjes eind 2024 daadwerkelijk in Hornmeer geplaatst kunnen worden. Bewoners van overige wijken in Aalsmeer en Kudelstaart krijgen bericht wanneer hun wijk op de planning van Liander komt.