001 -Family
Aalsmeerse raad stemt unaniem vóór de Programmabegroting 202

Aalsmeerse raad stemt unaniem vóór de Programmabegroting 202


Geplaatst op: 14 november 2023

Donderdag 9 november besprak de gemeenteraad de Programmabegroting 2024. Hoewel het college voor 2024 een sluitende begroting heeft aangeboden, zijn er zorgen over de financiën voor de jaren daarna. Tijdens de vergadering gaven alle fracties hun algemene beschouwing op de begroting en daarna kwamen verschillende moties aan de orde.

Sluitende begroting maar zorgen voor de langere termijn

De inkomsten van de gemeente Aalsmeer bestaan uit de bijdrage van het Rijk (49 miljoen), belastingen en heffingen (25 miljoen) en overige inkomsten (32 miljoen). In totaal heeft de gemeente een begroting van 106 miljoen euro.

Het beleid en de financiën van de gemeente worden beïnvloed door steeds veranderende ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de woningnood, de houdbaarheid van de zorg of de krapte op de arbeidsmarkt. Deze ontwikkelingen hebben natuurlijk ook invloed op de Aalsmeerse samenleving en vragen om keuzes. Deze keuzes zijn vastgelegd in de Programmabegroting.

De zorgen gaan vooral over de langere termijn. Het huidige kabinet gaat gemeenten vanaf 2026 aanzienlijk minder geld geven. Dit leidt tot tekorten bij bijna alle gemeenten, waaronder ook Aalsmeer. De gemeente blijft het gesprek hierover voeren met het Rijk.

Waaraan wordt ons geld uitgegeven?

Het grootste deel van de Aalsmeerse begroting wordt uitgegeven aan het sociaal domein, namelijk 30 miljoen euro. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld het ondersteunen van inwoners die zorg nodig hebben, jeugdzorg en sport en cultuur. Een ander groot deel (21 miljoen) gaat naar de openbare ruimte. Denk hierbij aan het onderhoud van het openbaar groen, het inzamelen en verwerken van afval en het onderhouden van wegen. Aan de ruimtelijke ontwikkeling wordt 20 miljoen per jaar uitgegeven. Hiermee worden woningbouwprojecten uitgevoerd, gewerkt aan verkeersveiligheid en regie gevoerd op omgevingsvisies.

Wat vindt de raad?

Uiteindelijk beslist de gemeenteraad uiteraard over de begroting. Alle partijen kregen de gelegenheid om hun algemene beschouwing te geven. Voor veel partijen lag de focus op het gezond krijgen van de begroting voor de jaren na 2026.

Fracties hebben de mogelijkheid om met moties of amendementen het voorstel van het college te wijzigen. Verschillende partijen maken gebruik van deze mogelijkheid.

Zo had het CDA een motie over het instellen van een evenementenfonds. GroenLinks bracht moties in over een plan van aanpak voor het realiseren van alternatieve woningen en over klimaatbeleid. FlorAalsmeer diende een motie over het belasten van Schiphol voor vliegverkeer boven Aalsmeer in.

Slechts één motie werd door de raad aangenomen. Dit betrof de motie van GroenLinks om vanaf de kadernota van 2025 een aparte paragraaf klimaatkwesties zoals biodiversiteit, klimaatadaptie en energietransitie op te nemen. De raad zal begin 2024 vaststellen hoe deze paragraaf er precies komt uit te zien.

De gemeenteraad heeft de Programmabegroting 2024 unaniem aangenomen.


Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Aalsmeerse raad stemt unaniem vóór de Programmabegroting 202

Donderdag 9 november besprak de gemeenteraad de Programmabegroting 2024. Hoewel het college voor 2024 een sluitende begroting heeft aangeboden, zijn er zorgen over de financiën voor de jaren daarna. Tijdens de vergadering gaven alle fracties hun algemene beschouwing op de begroting en daarna kwamen verschillende moties aan de orde. Sluitende … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: