De Ronde Venen koos voor zonnevelden, maar niemand wil ze in achtertuin

De Ronde Venen koos voor zonnevelden, maar niemand wil ze in achtertuin


Geplaatst op: 31 maart 2024

De plannen voor het opwekken van duurzame energie via zonnevelden worden steeds concreter in De Ronde Venen. Op dit moment liggen er twaalf initiatieven voor weilanden verspreid door de gemeente. Precies naar de wens van de inwoners, zou je denken. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen stemden die immers massaal tegen duurzame energie via windmolens. Het moest via de zon, en toch kunnen de eerste beoogde zonnevelden meteen al op kritiek rekenen.

Tekst: RTV Utrecht

Frustraties

'Laten we ons verenigen!!! Zon moet je op het dak doen, wij willen onze weilanden groen!' Wie over de Poeldijk in Waverveen rijdt kan deze boodschap niet missen. Midden in een weiland staat een groot, groen spandoek waar zich vandaag een groep van zo'n tien inwoners voor heeft verzameld. Het weiland tussen hun huizen in is één van de twaalf locaties waar mogelijk zonnepanelen komen te liggen, en dat willen de bewoners niet.

Een aantal weken geleden maakten meerdere inwoners van de gemeente gebruik van hun spreekrecht tijdens een politieke avond in het gemeentehuis. Ook de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) vindt de plannen voor zonnevelden maar niks. "Ik denk dat niemand het leuk vindt", zegt bewoner Nancy ten Brink over de eventuele komst van zonnepanelen in het weiland naast haar huis. Naast dat ze het lelijk vindt en zich zorgen maakt over bijvoorbeeld de natuur, is er ook frustratie over het algehele proces.

'Contact verloopt stroef'

Vooral het contact met het Noorse energiebedrijf Statkraft stuit de bewoners tegen de borst. "We worden niet serieus genomen en we krijgen niet de antwoorden op onze vragen", zegt Nancy.

Statkraft zegt hun best te doen om in contact te komen en te blijven. Dat nog niet overal een antwoord op is komt deels omdat het bedrijf volop bezig is met onderzoeken, bijvoorbeeld over het leefgebied van de weidevogels. Daarnaast had Statkraft gisteravond een informatiebijeenkomst gepland in een hotel maar die ging op het laatste moment niet door. Het hotel bedankte voor de eer nadat het had vernomen dat inwoners met een trekker en een spandoek naar de informatieavond wilden komen.

Er zijn keukentafelgesprekken geweest tussen Statkraft en omwonenden waarvan gespreksverslagen zijn gemaakt. "Maar daar stond niet in dat we tegen de komst van het veld waren", zegt Nancy. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat gespreksverslagen altijd naar bewoners zijn gestuurd met de optie om nog aanpassingen te doen. Dat is ook gebeurd, zegt het bedrijf. De verslagen gaan uiteindelijk naar de gemeente waarna het college een klap op de plannen geeft.

Inwoner koos voor zon

Dat zal het college ook wel moeten doen want De Ronde Venen moet, net als alle andere gemeenten in Utrecht, energieneutraal zijn in 2050. En daarvoor moet duurzame energie opgewekt worden. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen stemden inwoners massaal op lokale partij Ronde Venen Belang. Die partij won tien van de 27 zetels en werd meteen de grootste, nadat het zich in campagnetijd duidelijk neer had gezet als dé partij tegen windenergie.

Wie niet voor wind kiest, moet het oplossen met zonne-energie. Die optie neemt meer ruimte in beslag dan windmolens. Als de gemeente zich wil houden aan de gemaakte afspraken van de RES (Regionale Energiestrategie) moet er 95 hectare aan zonnevelden worden aangelegd. Dat zijn iets meer dan 133 voetbalvelden. Het weiland van Nancy en de andere inwoners is goed voor zo'n twaalf hectare. Naast het weiland aan de Poeldijk liggen er ook initiatieven voor elf andere weilanden. Samen zouden die meer dan 120 hectare opleveren. Niet alle beoogde locaties hebben straks dus daadwerkelijk zonnepanelen.

Zon op dak

"Toen de mensen hebben gestemd voor Ronde Venen Belang, hebben ze waarschijnlijk niet beseft dat er zonnevelden voor in de plaats zouden komen", zegt een bewoner. Voor Nancy en de anderen zijn de zonnevelden sowieso nog een stap te ver. "Waarom niet beginnen bij zon op dak? Daar heeft de gemeente helemaal geen beleid voor en er zijn nog veel lege daken."

Dat laatste beaamt wethouder Cees van Uden (D66), maar dat er geen beleid wordt gevoerd voor zon op dak spreekt hij tegen. "Het is en en", zegt Van Uden. "Al zouden alle daken in de gemeente vol liggen, dan is het nog niet genoeg."

De wethouder weet dat er bezwaren zijn vanuit de gemeenschap. "Er zijn bewoners die geen velden willen maar dat kan niet. Dat besluit is al genomen door de gemeenteraad dus dat is geen optie meer. Mensen hebben kunnen stemmen en de uitslag was heel duidelijk: geen windturbine maar zon. Dat is de wens die we uitvoeren en dit is de consequentie. Er komen velden met zonnepanelen in De Ronde Venen."


Laatst bewerkt op: 31 maart 2024 14:27

Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De Ronde Venen koos voor zonnevelden, maar niemand wil ze in achtertuin

De plannen voor het opwekken van duurzame energie via zonnevelden worden steeds concreter in De Ronde Venen. Op dit moment liggen er twaalf initiatieven voor weilanden verspreid door de gemeente. Precies naar de wens van de inwoners, zou je denken. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen stemden die immers massaal tegen duurzame … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: